Gazete Vatan Logo

AB üyeliği kararı ileri tarihlere kaldı

Almanya'nin Dışişleri Bakanlığı: Türkiye'nin AB üyeliği konusunda acil bir karar alınması gerekmiyor YENİ

Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Jens Plöttner, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüşlerini Alman hükümetinin nasıl karşıladığı sorusunu şu şekilde cevapladı:

“Türkiye ile AB üyeliği konusunda müzakerelere başlanması kararı oy birliğiyle alındı. Bu, geniş çaplı bir süreç ve yıllarca da sürecek. Türk tarafı da, henüz yapılacak çok iş olduğunu söyledi. AB üyeliğiyle ilgili karar sonraki yıllarda alınacak. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda acil bir karar alınması gerekmiyor. Bunun için daha çok ayrıntılı çalışmalar yapılacak.”

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyal Demokrat Parti Grubu Başkanı Martin Schulz, Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, Sarkozy'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesi yönündeki açıklamasının arkasında durup durmayacağını merak ettiğini söyledi.

Bu konunun şimdiden açıklığa kavuşturulmasını isteyen Schulz, “Türkiye ile şimdiden ciddi müzakereler sürdürürken, AB'nin ikinci büyük üye ülkesinin cumhurbaşkanı ortaya çıkıp 'Ben aslında bunu istemiyordum' diyemez. Sarkozy, Türkiye ile üyelik müzakerelerini, mevcut şekliyle isteyip istemediğini söylemeli” dedi.

Türkiye ile müzakerelerde her yeni başlık açıldığında Fransa'nın da bunu onaylayıp onaylamadığını söylemesi gerektiğine işaret eden Schulz, “Bence Türklere ve Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelere bunu borçlular. Şimdi bilinmeli: Fransa bunu istiyor mu, yoksa buna karşı mı? Öyle zannediyorum ki, Sarkozy bu konuda bir an önce açıklama yapmak zorunda” diye konuştu.


Haberin Devamı