Gazete Vatan Logo

Barclays’in fiyatını gölgeleyen teklif

Barclays Bank’ın 91 milyar dolarlık teklifini kabul eden ABN Amro’ya, dün Royal Bank Of Scotland’dan teklif geldi

Bankacılık tarihinin en büyük birleşmesi olacak İngiliz Barclays ile Hollandalı ABN’nin ortaklığını İskoçya’nın en büyük bankası Royal Bank Of Scotland’ın (İskoçya Kraliyet Bankası) sürpriz teklifi zora soktu. Barclays’ın 91 milyar dolarlık teklifine karşın dün Royal Bank Of Scotland (RBS) liderliğindeki bankalar konsorsiyumundan 98 milyar dolarlık rekor öneri geldi. Daha önce RBS’ye sıcak bakmayan ve Barclays’le Pazartesi günü el sıkışan ABN Amro yönetimi ise son rakamın ardından karar değiştirdi ve 10 Mayıs’a kadar tüm tekliflere açık olduğunu ilan etti. 98 milyar dolarlık teklifiyle Barclays’i satın alma aşamasında zora sokan RBS’nin kurduğu konsorsiyumda İspanya’nın en büyüğü Banco Santander ve Hollanda-Belçika ortaklığı Fortis de yer alıyor.

Barclays ile ABN’nin dünyanın en büyük bankasını oluşturmak için imzaladığı ön anlaşmanın üzerinden iki gün geçmeden RBS’nin verdiği teklif Avrupa’da hem bankacılık hem de borsa kulislerinde geniş yankı buldu. Barclays’le yapılan anlaşmaya karşın Pazartesi günü Hollandalı bankayı almak için yeni bir öneri götüreceğini açıklayan RBS’den dün sabah yapılan açıklamada, ABN Amro’yu satın almak için 98 milyar dolar ödeme planlandığı duyuruldu. Açıklamada söz konusu tutarın yüzde 70’inin nakit, kalanının da hisse olarak ödeneceğini ifade edildi. RBS’nin teklifi, Barclays’in tamamı hisse karşılığı olan 91 milyar dolarlık önerisinin yüzde 13 üzerinde oldu. RBS’nin açıklamasının ardından ABN hisseleri günü yüzde 5.1 yükselişle kapattı.

Ortaklar RBS, yönetim Barclays’den yana
RBS’nin 98 milyar dolarlık teklifi ABN Amro’da ortaklar ve yöneticiler arasında da iplerin gerilmesine neden oldu. İskoç bankası önderliğindeki konsorsiyumun Barclays’e göre hem yüzde 13 daha yüksek fiyat hem de nakit ödeme yapmayı vaadetmesi nedeniyle ABN’nin ortakları RBS’nin teklifine daha sıcak bakıyor. Ancak bankanın yönetimi ise satın alma sonrasındaki gelişmelerden kaygılı. Çünkü RBS ve ortaklarının ABN’i aldıktan sonra bankayı parçalayarak kâr getirmeyen bölümleri tasfiye etme planı olduğu biliniyor. Ayrıca Barclays’le yapılan ortaklıkta işini kaybedecek çalışan sayısının 23 bin 600 olarak belirlenmesine karşın, RBS’nin çok daha fazla çalışanın işine son vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı