Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan Köşk öncesi turlar

Genel Başkanlarla buluşan Erdoğan Ağar'a karşı sıcaktı, Mumcu'ya karşı soğukluğu ise dikkatlerden kaçmadı

Ağar’dan Erdoğan’a: Baykal’a da gidin
Başbakan Erdoğan önce DYP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Ağar’ın makamına girişte karşısında gazetecileri gören Erdoğan’ın “Maşallah, maşallah” dediği duyuldu. Ağar, ballı ıhlamur eşliğinde kuru pasta çeşitleri ikram etti.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından, “Cumhurbaşkanlığı seçimi meselesini aday, isim bazına indirmeksizin sadece genel çerçeve üzerinde bir konuşma yaptıklarını” söyledi. DYP lideri Ağar şöyle konuştu:

*Şu an itibariyle kendileri aday belirleme süreci konusunda süreci devam ettirdiklerini, bu konuda somutlaşmış bir isim olmadığını belirttiler. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde somutlaşma söz konusu olmadığı için genel idare kurulumuzu toplayıp bu teklif üzerinde bir değerlendirme yapma imkanımız şu anda yok.

*Sayın Başbakan’a dedim ki, bütün her şeye rağmen ana muhalefet partisiyle görüşmenizi biz faydalı buluyoruz. Çünkü böylesine bir görüşme olursa, daha geniş, tüm parlamento zemininde bir uzlaşma ortaya çıkarsa bundan ülkeye bir zarar gelmez, faydası olur ülkeye. Sürecin sonuçlanmasına kadar çok uzun zaman var. Sürecin sonuçlanmasına kadar olan zaman içerisinde olumlu bir uzlaşmaya yönelik bir tablo çıkarsa bundan kim üzüntü duyar?

*Muhalefet adabının da ne olduğunu biliriz. İş somutlaştıktan sonra demokratik bir tavır içerisinde parti yönetiminde var olan bütün arkadaşlarımızla toplanırız, milletvekillerimiz de o toplantının içerisinde olur, Genel İdare Kurulumuzda bu kararı alırız. Oylamaya katılıp katılmak için peşin hükümlü olmak gerekir, aday yok ortada. Süreç belli değil. Demokrasi ve hukuku desteklemek bizim temel zeminimizdir ama iktidar partisinin politikalarını kayıtsız şartsız desteklemek bizim görevimiz de değildir, işimiz de değildir.


Mumcu’dan Erdoğan’a: Halk seçsin
İki yıl sonra ilk kez buluşan, Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’yu ziyaret etmek durumunda kalan Erdoğan, bu görüşmeyi “kerhen” yaptığını ortaya koydu. Mumcu sadece çay ikram etti.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti parti genel merkezinden uğurladıktan sonra açıklamalarda bulundu. Mumcu şöyle dedi:

*Cumhurbaşkanlığı makamı, çözüm adresi olmalıdır. Cumhurbaşkanımızın seçimi konusu bizi birbirimize düşürmemelidir. Ülkeyi kamplara bölecek bir sürece izin vermemeliyiz. Bunun yolu, Anayasayı değiştirmek ve seçimi halka yaptırmaktır. Bunun için zaman, imkan ve fırsat vardır. Zaman, fırsatı ganimete dönüştürme zamanı değildir. Zaman, demokrasinin imkanlarını, kendisi için değil ülkesi için fırsata çevirme zamanıdır.
Bizimle bu konuda işbirliği yapmak isteyen herkesle işbirliğine hazırız. Bizim tavrımız, ne iktidarın yanında ne de ana muhalefetin yanında yer almaktır. Bizim tavrımız, milletin yanında yer almaktır.


3 günde anayasa değişir
Mumcu, “20 milletvekili ile Genel Kurul’da hazır bulunacak mısınız?” sorusu üzerine, “Eğer bizim oylarımızın karar verme üzerinde bir etkisi varsa bu etkinin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çözümden yana gerçekleşmesini istiyoruz” dedi.

Mumcu, bir gazetecinin, “Anayasa değişikliği yapılmazsa siz Genel Kurul’a girmeyecek misiniz?” sorusu üzerine, Mumcu, şöyle dedi: “ANAVATAN’ın iradesi eğer bir şeyi dönüştürmeye yetecekse o şey millet lehine olmalıdır. Ne ana muhalefeti destekleyecek bir tutum içinde olurum bu günden ne iktidarın. Türk milleti anlamalıdır ki, 3 günde Anayasa’yı değiştirmek mümkündür. Çözüm sandığı milletin önüne koymaktır.”

Haberin Devamı