Gazete Vatan Logo

Takside sigaraya yasak geliyor

İstanbul Valiliğinin kampanyası çerçevesinde, taksiciler artık sigara içmeyecek, içen müşterileri "uyaracak"

Kamusal alanda yaygın şekilde yasaklanan sigaranın taksilerde de içilmemesi için ilk adım atıldı. İstanbul Valiliği dün taksi ve taksi-dolmuşlarda “Sigaraya Hayır” kampanyası başlattı. Kampanyanın başlaması nedeniyle dün İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nda düzenlenen törene İstanbul Vali Yardımcısı Necati Şentürk ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ile çok sayıda taksici katıldı.

Ceza yok, sorumluluk var
Şentürk yaptığı konuşmada Türkiye’de kanser vakalarının da üçte birinin sigaradan kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: “Kanser Kontrol Danışma Kurulu, kanserle mücadele için taksi ve minibüslerde sigara içilmesinin mutlaka engellenmesini önerdi. İstanbul Valiliği de bu kampanyayı başlattı. Taksi ve minibüste sigara içilirse ne olur? 4207 sayılı Sigarayla Mücadele Kanunu, minibüs ve taksilerin kapsamıyor. Ancak ceza illa hukuki düzenlemelerle verilmez. Bazen toplumsal cezalar, sosyal müeyyideler, hukuki cezalardan daha etkili olur. Bu mücadele, çok büyük bir sosyal sorumluluk, bir milli görev, bir ulusal vazife. Taksici esnafımız bu konuya duyarlılık gösterdi ve kararı uygulayacaklarını söyledi. Bu bir pilot uygulamadır.”

Durak başkanlarından söz
Kampanyayı yürekten desteklediklerini belirten Semih Kaçanoğlu da İstanbul’daki durak başkanlarından “Sigaraya Hayır” kampanyasına katılacaklarına dair söz aldı. Kaçanoğlu “Taksici arkadaşlarımızın araçlarının içinde müşteri olmadığı zaman bile sigara içmeyeceğine inanıyorum” dedi. Kaçanoğlu, takside sigara içmekte ısrar eden müşterilerin de şoförler tarafından kibarca uyarıyacağını sözlerine ekledi.

Taksilere sigara öldürür çıkartması
Vali Yardımcısı Necati Şentürk ile Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu’nun da katıldığı “Sigaraya Hayır” kampanyasının tanıtım töreninde taksilere “Sigara öldürür”, “Sigara çevreye zarar verir” ve “Sigara sağlığa zararlıdır” şeklinde çıkartmalar yapıştırıldı.

Taksiciler iki farklı görüşte
Sabır niyetine içiyoruz
Torun Uçan (45): İstanbul’un trafiğinde direksiyon sallayan binlerce taksici sabır niyetine sigara içiyor. Sigaranın yasaklanmasını doğru bulmuyorum. Müşterim sigara içiyorsa yanında ben de sigaramı yakıyordum. Rahatsız olacağını söylüyorsa da içmiyordum. Müşteriye “Sen bekle ben bir sigara içeyim sonra seni götürürüm mü?” diyeceğim.

Yasak çok faydalı olur
Seyfullah Demİr (41): Ben sigara kullanmıyorum. Müşterim sigara içiyorsa camını hafif açmasını rica ediyorum. Sigara içmeyenlerin lehine bir karar. Hem sigara kokusundan hem de kül tablası temizlemekten kurtarıyor. Kararı bu açıdan destekliyorum. Çıkabilecek sorunlar da taksici ile müşteri arasındaki karşılıklı anlayışla çözülür.

Haberin Devamı