Gazete Vatan Logo

Miting de birleştiremedi

Baykal ile Sezer, miting alanında buluşmadı. Solda birlik umutlarını azaltan bu durum, miting alanında da hayal kırıklığı yarattı

İzmir, Ankara ve İstanbul'dan sonra tarihi bir güne tanıklık ediyor. Haftalardır mitinge hazırlanan kentte, sadece iki renk hakim Kırmızı - beyaz... Kentte mitingin görsel anlamda dünya tarihine geçirilmesi planlanıyor. Bu anlamda miting alanın deniz tarafında çok sayıda tekne ve yat, bayraklarla denizden katılım sağlıyor. Kordon ve miting alanı şu anda tamamen doldu. Katılımcılar 2. kordona taşmış durumda. Alanda cep telefonları kilitlendi.
Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de yapılan son Cumhuriyet Mitinginin düzenleneceği Gündoğdu Meydanı sabahın erken saatlerinde doldu. Yoğun katılımların olduğu Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Mitinglerinden sonra İzmir’deki mitinge de vatandaşlar sıcak havaya rağmen büyük ilgi gösteriyor. Miting alanına giden yollarda ve alanda ilk olarak şehir dışından gelen gruplar göründü. Alsancak Limanı önünde, Denizli, Aydın, Mersin, Afyon, Uşak gibi çevre illerden gelen araçlar toplandı. Çevre illerden 6-7 bin otobüsün geldiği ifade ediliyor.

Buradaki viyadük altları ve çevresi tam anlamıyla bir otopark halini aldı. Kentin diğer ucundan gelenler Konak Bulvarı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yönünden miting alanına girdiler.

İzmir’in dört bir yanında evlere, işyerlerine, okullara, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı. İzmirliler'in de katılımıyla miting alanı ve çevresindeki tüm yollar tamamen doldu. 1. kordon boyu Alsancak'a kadar tıklım tıklım dolunca, vatandaşlar 2. kordona taşmaya başladı. Gündoğdu meydanına açılan tüm yollar da kilitlendi.

Mitinge, CHP, DSP, DİSK, İP, ADD, Çankaya Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu cok sayıda sivil toplum örgütü katılıyor. Alandan, “Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları yükseliyor.


Sabah saat 09:30'da da Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Karşıyaka'daki mezarı başında bir anma töreni yapıldı.

Fenerbahçe'nin şampiyonluk turu atabileceği ihtimaline karşı, kente çok sayıda da Fenerbahçeli de akın etmiş durumda.

Miting, esnaf için de oldukça bereketli geçiyor. Çevredeki tüm kafeler doldu, dükkanların önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI


Miting alanını 4 girişle sınırlandıran emniyet, burada üst araması yapıyor. Polis helikopterleri de geniş bir alanda kontrollerini sürdürüyor. Emniyet, acil durumlar için de tedbir almış durumda. Mitin alanı çevresindeki 4 cadde, acil durumlar için trafiğe kapatıldı. Sahil Güvenlik ekipleriyle birlikte toplap 3 bin polisin görev yaptığı öğrenildi.

DÜNKÜ SALDIRIYA TEPKİ

Kentte dün yaşanan bombalama olayının mitingi etkilemediği, aksine "suikast girişimi" olarak algılandığı ve İzmirliler'in buna tepki geliştirdiği belirtiliyor.

Dün açıklama yapan Tertip Komitesi üyeleri, "Bombalamaya üzüldük. Ancak hiçbir güç bize engel olamaz. Bu coşkuya gölge düşüremez" dedi.

'Tandoğan'dan Çağlayan'a, Çağlayan'dan Gündoğdu Meydanı'na' adıyla düzenlenecek miting öncesi son hazırlıklar dün yapıldı. Komite üyeleri, kent dışından yaklaşık 6-7 bin otobüs geldiğini, bu sayının artmaya devam ettiğini belirterek, "Yer bulamayanları evlerimizde ağırlayacağız" diye konuştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şube Başkanı Mükerrem Demir ise, "Kurtuluş Savaşı'nı yapan, Dumlupınar, Çanakkale'de canlarını harcayan bir milleti hiçbir güç yolundan döndüremeyecek. Aydınlık Türkiye'nin bayrağı dalgalanmaya devam edecek" dedi. Tertip Komitesi üyesi CHP'li Hüseyin Saygılı da bombalı saldırıyı "Bu olayı mitinge katılımı kırmak, korkutmak için yapılmış bir provokasyon olarak görüyorum" dedi.

Haberin Devamı