Gazete Vatan Logo

Kızartmalık yağlara bilimsel test geliyor

Sağlık açısından risk taşıyan kızartmalık yağların tekrar kullanılmasını önlemek için yapılacak denetimlerde, yanma derecesine bakılacak

Kanserojen olduğu bilinen atık nitelikteki kullanılmış kızartmalık yağların yemek sektöründe tekrar kullanımı, artık bilimsel yöntemlerle engellenecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kızartma amacıyla kullanılan yağların kontrol kriterlerini belirledi. Sektörün görüşüne açılan “Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği Taslağı” mevzuat olarak çıkınca, şimdiye kadar göz ve burunla yapılan kontroller, artık, bilimsel yöntemlere dayanacak.

İnsan sağlığı açısından risk taşıyan, niteliklere uymayan kızartmalık katı ve sıvı yağların tekrar kullanımı önlenmiş olacak. Lokantalar, yemekhaneler ve fast foodlarda yapılan denetimlerde, kızartmalık yağın bulanıklığına, rengine, kokusuna bakılarak denetim yapılırken, bundan sonra, polar yüzdesine ve yanma derecesine bakılacak.

Bakanlık yetkilileri, bir yağın kızartmada kullanılabilmesinin, kaç kez kullanıldığı ile değil, gıda niteliğini koruyup korumaması ile ilgili olduğunu vurguluyor. Tebliğ, gıda maddeleri üretim, satış ve toplu tüketim yerlerindeki kızartma işlemlerinde kullanılan sıvı-katı yağların resmi kontrol ve denetimlerindeki kriterleri belirliyor.

Tebliğe göre, gıdaların kızartılmasında bir defadan fazla kullanılmış sıvı ve katı kızartma yağlarındaki polar madde oranı, yüzde 25’ten küçük, dumanlanma noktası ise 170 dereceden büyük olacak. Atık yağ denetimleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılacak.

Haberin Devamı