Gazete Vatan Logo

Genç Parti YSK'ya başvurdu

Ankara haftaya yeni bir tartışmayla başlıyor. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesiyle 'derhal seçim' tartışılıyor.

Genç Parti (GP) Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül, bugün cumhurbaşkanı seçilemediği için Anayasa'nın 102'nci maddesi uyarınca yeni bir seçim tarihi ve takvimi belirlenmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesiyle seçiminin yapılamadığını hatırlatan Akgül, böylece Anayasa'nın 102'nci maddesindeki "Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir" şeklindeki emredici hükmün devreye girdiğini söyledi.

GP, YSK'ya seçimin başlangıç tarihi 7 Mayıs 2007, oy verme günü 24 Haziran 2007 olacak şekilde yeni bir seçim takvimi ve tarihi belirlenmesi istemiyle başvurduklarını belirtti.

Bu arada AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Saat 11.30'da başlayan toplantıda, genel
seçim süreci ile iç ve dış gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da Erdoğan'ın başkanlığında yarın toplanacak.

Gül çekildi, tartışma başladı

Dün, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Meclis Genel Kurulu'nda yapılan iki yoklamada da, Anayasa Mahkemesi'nin öngördüğü 367 toplantı yeter sayısına ulaşılamamış, bunun üzerine Abdullah Gül adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.

"Nafile turların gereksiz olduğuna inanıyorum... Artık, bundan sonra söz milletindir" diyen Gül'ün çekilmesiyle, derhal seçim tartışmaları da başladı.

Tartışmanın dayanak noktası, Anayasa'nın 102'nci maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir" ifadesi.

CHP "derhal seçim" diyor, AK Parti ise, Meclis'in, Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşü doğrultusunda aldığı "22 Temmuz'da seçim" kararının geçerli olduğunu savunuyor.

Meclis Genel Kurulu toplandı

Bu arada TBMM Genel Kurulu da toplandı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplanan Genel Kurul'da,"seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk oyuyla ve '5 artı 5' sistemiyle seçilmesini" de içeren Anayasa değişikliği teklifinin 48 saat geçmeden görüşülmesi ve ilk tur oylamasının bugün yapılması ile bazı kanun tasarılarının gündemin ön sırasına alınmasına ilişkin AK Parti grup önerisi ele alınıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa paketi konusundaki çalışmaları sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi ancak, sonuçtan o kadar ümitli olmadığını da, "Şu anda seçimde tek sandık görünüyor" sözleriyle ortaya koydu.

Haberin Devamı