Gazete Vatan Logo

Hocayla yollarını Kaddafi ayırdı

1996’da Erbakan’ın Libya gezisi sırasında Kaddafi’nin hakaretine uğrayan Türk heyetinde Gül de vardı

A.B'de Türkiye'yi savundu
1991-2001 Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Türkiye’yi temsil etti.

HOCAYLA YOLLARINI KADDAFİ AYIRDI
Ekim 1996’da Başbakan Erbakan’ın Libya gezisi sırasında Kaddafi’nin hakaretine maruz kalan Türk heyeti arasında Gül de vardı. Türk heyetini başkent yerine Sirte’de bir bedevi çadırına getirten Kaddafi, Türklere her türlü hakareti etti. Erbakan Kaddafi’nin aşağılayıcı sözlerine ses çıkarmayıp teşekkür ederken, Gül gerilen Türk diplomatları “Deli saçması sözler, aldırmayın” diyerek yatıştırmaya çalıştı. Bu ziyaretin ardından da Erbakan ile arasındaki ipler koptu.

MİLLİ GÖRÜŞ’TEN KOPUŞ
28 Şubat’ın (1997) ardından Fazilet ile yol ayrımına geldi. 30 yıllık Milli Görüş çizgisinde bölünmenin sembolü oldu. Refah Partisi’nin “gençler grubu” içinde yer aldı. RP’nin kapatılmasıyla Fazilet Partisi’ne geçen Gül’ün Erbakan ve diğer “eski kuşak temsilcileri” ile arası açılmaya başladı. Ancak yine de 18 Nisan 1999 seçimlerinde FP’den aday olan Gül, üçüncü kez milletvekili seçildi. Parti’yi “gençleştirmek” ve “güne uydurmak” isteyen genç kuşağın “önde gelen temsilcilerinden” biri haline gelen Gül, bu çabalarında sürekli dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tayyip Erdoğan ile birlikte hareket etti.

YENİLİKÇİ HAREKETİN ÖNDERİYDİ
14 Mayıs 2000’de Fazilet Partisi’nin 1’inci Olağan Genel Kurulu’nda ilk kez Erbakan’a rağmen genel başkanlığa adaylığını koydu. Kazanan 633 oyla Recai Kutan olsa da, 521 oy alan Abdullah Gül seçimin asıl galibiydi. Haziran 2001’de Fazilet Partisi’nin kapatılmasıyla birlikte Yenilikçi Hareket’e önderlik etti.

4 AY SONRA KOLTUĞU ERDOĞAN’A BIRAKTI
4 aylık Başbakanlık’ının ardından 9 Mart 2003’teki Siirt seçimlerinde, Erdoğan’ın milletvekili seçilmesi üzerine 11 Mart’ta hükümete istifasını verdi. Erdoğan’ın yeni kuracağı hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

TEZKEREYİ GEÇİRTMEDİ
1 Mart 2003’te TBMM’de oylanan, Irak tezkeresinin reddinde önemli rol oynadı. Erdoğan’ın açık çağrısına rağmen, Başbakan olarak Gül’ün tezkereye güçlü bir şekilde sahip çıkmaması milletvekillerinin tezkere karşısında oy kullanmasının önünü açtı.

BAŞBAKAN OLDU
Ağustos 2001’de yenilikçi hareket, AK Partisi olarak Türk siyasi hayatında yerini aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde Erdoğan, siyaset yasağı yüzünden Meclis’e giremeyince Gül, 58’inci hükümeti kurmakla görevlendirildi.

KIBRIS POLİTİKASINI DEĞİŞTİRDİ
2004’te Kıbrıs konusunda 20 yıllık devlet politikasını terk ederek Annan Planı’na açık destek verdi. Bu süreçte başta Denktaş olmak üzere Türkiye içinde de birçok kesimle mücadele etmek zorunda kaldı.

AB İLE MÜZAKERE BAŞLATTI
10 reform paketini Meclis’e getiren ve Kürtçe yayın başta olmak üzere birçok tabuyu yıkan Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye AB ile müzakerelere başladı. (Ekim 2005)

Haberin Devamı