Gazete Vatan Logo

Costa: Türkiye ve AİHM için çok yazık

Türk yargıç Türmen aday gösterilmedi. AİHM Başkanı “RP ve türban davalarıyla ilgisi varsa yazık” dedi

Kasım’da görev süresi bitecek Türk yargıç Rıza Türmen’in Türk Hükümeti'nin yeniden aday gösterilmemesini eleştirdi: Hükümetin AİHM’ye bildirdiği 3 yargıç adayı arasında Türmen’in adı yok

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Jean Paul Costa, görev süresi Kasım’da dolacak olan AİHM’nin Türk yargıcı Rıza Türmen’in yeniden aday gösterilmemesine tepki gösterdi. Costa ve Türmen, Anayasa Mahkemesi’nin 45. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Sheraton Oteli’nde düzenlenen “Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşması’nda Anayasa Mahkemeleri’nin Rolü” sempozyumuna katıldı. Burada gazetecilerle sohbet eden Costa ve Türmen, hükümetin AİHM’ye önerdiği 3 yargıç adayı arasında Türmen’ in olmamasını değerlendirdi.

AİHM Başkanı Costa, “Gerçek sebebini bilemiyorum. Türmen çok bağımsız, tarafsız ve cesur bir hakimdir. Umarım üyemiz olarak kalmaya devam eder. Aynı zamanda üyeliğinin bu şekilde sonlanması yargıç bağımsızlığı açısından kötü bir emsaldir” dedi. Türmen’in görevden alınmasıyla RP’nin kapatılması ve türban gibi davalarda verdiği kararların ilgisi olup olmadığının sorulması üzerine ise Costa, “Belki de öyle. Ben tabii ki Türkiye’deki siyasi tercihlerin nasıl yapıldığını bilemiyorum ama sizin sorduğunuz gibi olduğundan kuşkulanıyorum. Eğer böyleyse hem Türkiye hem mahkeme için yazık” yanıtını verdi. Rıza Türmen ise aday gösterilmemesini yadırgadığını ve bunun yaşıyla ilgili olduğunu sanmadığını söyledi.

Haberin Devamı