Gazete Vatan Logo

Çiftçinin gönlünü alma kredisinde faiz sıfırlanabilir

Hükümet çiftçiye 1 Mayıs’tan itibaren verilecek sulama kredisinde yüzde 7 olan faizi sıfırlamak için çalışıyor

Çiftçi, 1 Mayıs’ta başlayacak uygulama ile damla ve yağmurlama sulama için hiç özkaynak kullanmadan yatırım yapabilecek. Çiftçiye, basınçlı sulama yatırımlarının yüzde 25’i hibe olarak verilirken, yüzde 75’i kadar da sübvansiyonlu kredi kullandırılacak. Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak krediye, çiftçilerin, tarımsal destekleme kapsamında devletten alacaklarını teminat olarak gösterebilmesi de ayrı bir kolaylık oluşturuyor.

Yetkililer, sübvansiyonlu kredinin faizinin halen yüzde 7 düzeyinde olduğunu belirterek, bu kredinin faizsiz kullandırılması yönünde çalışmaların bulunduğunu da ifade ettiler. Destek Türkiye çapında uygulanacak. Ancak, GAP’taki sulama yatırımlarının tamamlanmasına öncelik verilecek.

Diğer taraftan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, özkaynağı olan çiftçiler, yüzde 50 hibe ile sulama yatırımı yapmaya devam edebilecek. Özkaynağı olan çiftçiler, yüzde 50 hibe, yüzde 50 özkaynak ile sulama yatırım yaparken, özkaynak için, normal tarımsal faiz ile kredi kullanabilecek.

Haberin Devamı