Arapça bilmeyen Kur’ân’ı mealinden okumalıdır

Meal, orijinalinin bütün inceliklerini yansıtamasa da okuyan kimse, Kur’ân’ın en az yüzde 80-90’ını anlar

Haberin Devamı

SORU: İlkokul ve ortaokul dönemlerimde yaz tatillerinde Kur’ân kurslarına gitmiş olmama rağmen kendi dinim hakkında bu kadar bilgisiz olmama şaşırıyorum. Bence bunun en büyük nedeni Kur’ân’ın Arapçasını anlamamamızdır. Eğer Türkçe mealini okusaydık, en azından bize verilen mesajları anlardık. Böylece başkalarının uydurmalarına, hurafelere kulak asmazdık. Doğru mu düşünüyorum? (Serdar Karatepe)
CEVAP: Düşünceleriniz gayet isabetli. Kur’ân meali okumak, Arapça bilmeyenler için çok yararlıdır. Meal, orijinalinin bütün inceliklerini yansıtamasa da okuyan kimse, Kur’ân’ın en az yüzde 80-90’ını anlar. Hiç anlamamaktansa bu kadar yüksek oranda Kur’ân’ı anlamış olmak elbette büyük bir kazanç sayılmalıdır. Ancak bir Müslüman’ın elinden geldiğince Kur’ân’ı orijinalinden okumayı öğrenmeye çalışması da çok güzel olur.

Namazları cem ederken araya nafile sokulmaz
SORU: Namazları cem ederken kametler namaza başlanırken mi yoksa farzlar kılınırken mi getirilir? (Rüştü Çoban)
CEVAP: Cem yapılırken araya nafile sokulmaz. Öğle namazı da ikindi namazı da dörder rekâttır. Cem yapacak olan, dilerse öğle namazının sünnetini kılar, ardından bir kamet getirip öğlenin farzını kılar. Hemen bir kamet daha getirip ikindinin farzını kılar. Eğer cem’i ikindiye ertelemişse yine önce bir kamet getirip öğlenin farzını kılar, ardından bir kamet daha getirip ikindinin farzını kılar. Cem böyle yapılır.

‘İki bayram arası nikâh kıymanın sakıncası nedir?’
SORU: Gerçekten de söylendiği gibi iki bayram arasına rastlayan tarihte düğün yapılması uygun değil mi? (Fırat Çura)
CEVAP: İki bayram arasında nikâh olmayacağı hakkındaki düşünce hurafedir. Dinimizde öyle bir şey yoktur. Zaten iki bayram arası olmayan zaman da yoktur. Ramazan Bayramı-Kurban Bayramı ve sonra Kurban Bayramı-Ramazan Bayramı... Kurban Bayramı’ndan sonraki zaman da iki bayram arasında kalmıyor mu?

DİĞER YENİ YAZILAR