Gazete Vatan Logo

20 yaşında, boyu 2.16 metre

Halk arasında ‘devlik’ olarak bilinen ‘Jigantizm’ hastası Ömer, 2 metre 16 santimetrelik boyuyla görenleri şaşırtıyor YENİ

Sivas'ta halk arasında ‘devlik’ olarak bilinen ‘Jigantizm’ hastası 20 yaşındaki Ömer Gürkan'ın geçen yıl 2 metre 12 santimetre olan boyu, 4 santimetre daha uzayarak 2 metre 16 santimetre oldu. Boyunun uzunluğunun kendisini rahatsız etmediğini, ancak bazen alay konusu olmasına üzüldüğünü belirten Ömer Gürkan, elinden tutulursa iyi bir basketbolcu olabileceğini söyledi.


Yüceyurt mahallesinde yaşayan Ömer Gürkan 47 santimetre boyunda bir bebek olarak dünyaya geldi. Daha sonra hipofiz bezinin aşırı büyüme hormonu salgılaması sonucu ‘Jigantizm’ hastalığına yakalanan Gürkan, hızla uzamaya başladı. Her zaman yaşıtlarından uzun olan Gürkan, okul döneminde arkadaşlarının boyu ile alay etmeleri sonucu ortaokuldan sonra eğitimine devam edemedi. Boyu ile birlikte ayak parmakları da uzamaya başlayan genç, bir süre sonra yürüyemez ve koşamaz hale gelince ayak baş parmakları Sultan 1’inci İzzetin Keykavus Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyat ile kesildi. Ameliyat öncesinde 56 numara ayakkabı giyen Ömer Gürkan’ın geçirdiği ameliyatın ardından ayakkabı numarası 48’e düştü. Gün geçtikçe hızla uzamaya devam eden Gürkan 1 yılda tam 4 santimetre daha uzadı. Geçen yıl 2 metre 12 santimetre boyundaki Ömer Gürkan 1 yılda 4 santimetre daha uzayarak 2 metre 16 santimetre’ye ulaştı.

24 yaşına kadar boyunun uzamaya devam edeceği ve o zamana kadar 2 metre 30 santimetreyi geçebileceği belirtilen Ömer Gürkan, boyundan şikayetçi olmadığını ancak günlük hayatında bu nedenle birçok sorun yaşadığını belirterek, şunları anlattı:

ALAY EDİLMESİNDEN ŞİKAYETÇİ
Çocukluğumdan beri sürekli boyum uzuyor. Her yıl 4 santimetre uzuyorum ve bu nedenle de boyum 2 metre 16 santimetreye kadar ulaştı. Ben kendimi bildim bileli yaşıtlarıma göre hep uzundum. Bu nedenle de arkadaşlarım arasında çoğu zaman alay konusu oldum. Boyumun uzaması çoğu zaman bana zarar da verdi. Örneğin ayak parmaklarımda boyum ile birlikte sürekli uzuyordu ve ameliyat ile kestirmek zorunda kaldım. Ameliyattan önce 56 numara ayakkabı giyiyordum ancak şu anda 48’e düştü. Ben boyumdan şikayetçi değilim ama, uzun boylu olmam nedeniyle toplumda biraz yadırganıyorum. Beni görünce çok tuhaf bakıyorlar. Bazıları da alay edip gülüyor ve boyum ile ilgili espriler bile yapıyorlar. Yolda yürürken çocuklar beni görünce korkup ağlayarak annelerinin yanına kaçıyorlar. Ben bu durumdan çok rahatsız oluyorum.”

Gürkan, boyunun uzun olmasının kendisine pahalıya mal olduğunu da belirterek “Gittiğim mağazalarda boyuma göre kıyafet bulmakta güçlük çekiyorum. Bulduklarım da ebat olarak büyük olduğu için fiyatı diğer insanlarınkine göre iki kat daha fazla oluyor. Ayakkabıda da aynı sorunla karşılaşıyorum” dedi.

BASKETBOLCU OLMAK İSTİYOR
Boyunun uzun olması nedeniyle iş bulmakta da güçlük çektiğini belirten Gürkan, bu nedenle askere de alınmadığını kaydederek, “Benim bu uzun boyumu kullanabileceğim tek alan basketboldur. Zaten amatör olarak basketbol oynuyorum. Ancak kendime örnek aldığım dünyaca ünlü birçok basketbolcu var. Onlar gibi olmak istiyorum. Eğer bana yardımcı olunursa ve elimden tutulursa, iyi bir basketbolcu olacağıma inanıyorum” diye konuştu




Haberin Devamı