Gazete Vatan Logo

Mersin Limanı, 11 Mayıs'ta devredilecek

Limanın devir sözleşmesi Cuma günü imzalanacak ve ÖİB'nin kasasına 755 milyon dolar girecek YENİ

Özelleştirme İdaresinin (ÖİB), Mersin Limanının devri için Danıştay'dan beklediği görüşün geçtiğimiz günlerde İdareye ulaşmasının ardından, devir için hazırlıklar hızlandı. Çalışmalarda sona gelinirken, Limanın alıcı firma ile devir sözleşmesinin Cuma günü imzalanması hedefleniyor. Devirle birlikte, ÖİB'nin kasasına 755 milyon dolar girecek. Ödeme peşin yapılacak.

İHALE 2005'TE YAPILMIŞTI
TCDD'ye ait Mersin Limanının, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 9 Haziran 2005 tarihinden itibaren verilen ilanlarla ihale açılmış ve Ağustos ayında yapılan ihaleyi 755 milyon dolar bedelle PSA-Akfen OGG kazanmıştı.
Söz konusu Limanın devri, Özelleştirme Yüksek Kurulunun 7 Kasım 2005 tarihli kararı ile onaylanmıştı.
Mersin Limanının devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi, 2005 sonunda alıcı firma ve ÖİB arasında parafe edilirken, Danıştay'a gönderilmişti.
Ardından, Limanın özelleştirilmesine ilişkin Danıştay'da davalar açılırken, 2006 Kasımında Mersin Limanının özelleştirilmesine yönelik işlemlerin iptali istemiyle açılan 4 ayrı dava reddedilmişti. Bunun ardından ise gözler 1. Dairedeki imtiyaz sözleşmesine çevrilmişti.

İZMİR LİMANINDA DA PEŞİN ÖDEME BEKLENİYOR
Öte yandan Devlet Demiryollarına ait İzmir Limanının 49 yıl süre ile “işletme hakkı verilmesi” yöntemiyle gerçekleştirilen ihalede, 1 milyar 275 milyon dolar ile en yüksek bedeli veren Global-Hutchison-EİB Ortak Girişim Grubunun da, ödemeyi peşin yapması bekleniyor.
Alıcı firmanın yatırım taahhüdü ise yaklaşık 550 milyon dolar olacak. Bir başka deyişle 550 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmesi gerekecek.
Bu çerçevede alıcı firma limanın, 2. kısmı olarak tanımlanan alanda tevsii inşaatını tamamlayarak limanın genişletilmesi ile İzmir Limanını körfeze bağlayan yaklaşım kanalını tarayarak, yüksek tonajlı gemilerin limana gelmesine imkan sağlanması hedefleniyor.


Haberin Devamı