Gazete Vatan Logo

İstanbul’da organ bağışı rekor kırdı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bakar, “2005 yılında 649 olan organ bağışı, geçen yıl dört kat arttı ve 2 bin 854’e, bu yıl ise 130 günde 10 bin 280’e ulaştı” dedi

İSTANBUL’da hayat kurtaran organ bağışı sayısında umut verici gelişmeler yaşanıyor. Organ bağışı konusunda Avrupa’nın çok gerisinde olmamıza rağmen yapılan başarılı çalışma sonunda İstanbul’daki organ bağışı bu yılın ilk 3 ayında rekor düzeyde arttı.

“14 Ekim 2006’da Avrupa Organ Bağışı Günü nedeniyle yapılan toplantıda söz verdiğimiz hedefleri yakaladık” diyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bakar, hedefe ulaşmak için yaptıklarını şöyle anlattı: “Organ bağışı için önce müdürlüğümüz, ilçe sağlık grup başkanlığı ve sağlık ocaklarımızda ’organ bağışı birimleri’oluşturduk. Birimlerde organ bağışı sorumluları belirledik. Geçtiğimiz yıllardaki rakamlar İstanbul için çok düşüktü. O gün karar verdik. Yüzlerle ifade edilen sayıyı binlere çekecektik. Sözümü tuttuk. 2007’nin sadece 130 gününde 10 bin 280 organ bağışı yapıldı. Bu sayı 2005’de sadece 649 kişiydi. 2006’da rakam 2 bin 854 ulaşmıştı. Şimdi geldiğimiz rakamlar ise bizim için de bir rekor. Artık 85 noktada bağış kabul ediliyor.”

Ventilatörlü yoğun bakım yatağı olan 18 devlet hastanesinde organ nakli koordinatörleri belirleyerek beyin ölümü tespit kurulları oluşturduklarını da ifade eden Dr. Bakar, sözlerine şöyle devam etti: “5 yatak ve üzeri yoğun bakım yatağına sahip özel hastanelerde beyin ölümü tespit kurulları oluşturuldu ve devlet hastnelerimize bağlandı. 11 devlet ve 1 özel hastane koordinatörü 09-13 Nisan’da organ nakli eğitimine katıldı. Ayrıca beyin ölümlerinin takibi için müdürlüğümüzce aylık beyin ölümü bildirim formu geliştirildi.”

Haberin Devamı