Kıyamet zamanı gizlenmiştir

Ayetlerde, Allah’ın seçtiği elçilere bazı gayp bilgileri vermesi dışında kimsenin gaybı bilmeyeceği vurgulanmıştır

Haberin Devamı

* Dünden devam
Mucize ve keramet türünden gayp bilgileri, daha ziyade Hz. Peygamber’in kendi hayatı ve geleceği hakkındaki olaylarla ilgilidir. Buna bazı Kur’ân ayetlerinde de işaret edilmiştir. Mesela Peygamber’in hanımlarından birine söylediği bir sırrı, o hanımın başkalarına söylediğinin, Peygamber’e bildirilmiş olduğu, Tahrim 106/3’te anlatılmaktadır. Ama zamanla mucize haberleri abartılmış, bire on katılarak anlatılmıştır. Özellikle gelecekle ilgili pek çok haber Peygamber’e söyletilmiştir ki, Hz. Ayşe’nin dediği gibi geleceği Allah’tan başka kimse bilmez. Özellikle hiçbir alameti olmayan kıyametin zamanı, bütün insanlardan gizlenmiştir.

Ayetlerde, Allah’ın seçtiği elçilere bazı gayp bilgileri vermesi dışında kimsenin gaybı bilmeyeceği vurgulanmıştır. Peki ama gelecekten haber veren, söyledikleri doğru çıkan bir takım kahinler, büyücüler olduğu gibi ibadetle kemal kazanmış bazı salihlerin, velilerin kerametleri de görülmektedir. Bunların durumu, bu ayetlerin söylediklerine ters düşmüyor mu? İşte bu husus, İslâm bilginleri arasında ihtilaf konusu olmuştur.

İKİ ÜNLÜ ARAP KAHİNİ
Razi’ye göre Cin 26-27’inci ayet, Allah’ın bütün gayp bilgisi hakkında değil sadece kıyametin vaktini bilme hakkındadır. Çünkü bu ayet, “Size vaad edilenin yakın mı yoksa uzak mı olduğunu bilmem” ayetinden sonra gelmiştir. Razi, görüşünü ispat için Hz. Muhammed’in peygamberliği arefesinde Yemen’de Şıkk ve Satih adlı kahinlerin, onun geleceğini bildiren yorumlarından söz ederek der ki: “Bu ayette amacın, Allah’tan başka kimsenin mugayyebatı bilemeyeceğini anlatmak olmadığı, şu delillerle de sabittir:

Tevatüre yakın bir kuvvetle gelen rivayetlere göre Şıkk ve Satih adlı iki kahin, Peygamber’in durumunu, o gelmeden önce söylemişlerdi. Bunlar, Arap toplumunda ünlüydüler. Kisra bile bunlara başvurmuştu. Bu da gösterir ki yüce Allah, elçi olmayan bazı kimselere de bazı gayp bilgilerini gösterebilir. Keza Milel sahipleri (din ve mezhep tarihçileri), bazı rüya tabircilerinin geleceğe ilişkin sözlerinin çıktığında oybirliği içindedirler. Melikşah’ın oğlu Sultan Sencer, bir kadın kahini Bağdat’tan Horasan’a getirtmiş, bu kahinenin söyledikleri aynen çıkmış.”
* Devam edecek

DİĞER YENİ YAZILAR