Gazete Vatan Logo

IMF'den kriz uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten sonra IMF de siyasi gerginlik uyarısı yaptı. Türk mali piyasalarındaki kısa vadeli yabancı yatırımı 90 milyar dolara yaklaşırken IMF, “Sıcak para nedeniyle ekonominiz hassas. Bu ortamda siyasi gerginlik büyük sorun çıkartır” dedi

Türkiye son bir aydır siyasi ortamdaki gerginliğe kilitlenirken, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF), “Ekonomide hassas dengeler üzerinde duruyorsunuz bu ortamda siyasi tedirginlik büyük sorun çıkartır” açıklaması geldi. IMF’den yapılan açıklamada, siyasi gerginliğin Türkiye’de piyasa duyarlılığını yükselttiği belirtilerek, “Yüksek cari açık, devam eden yüksek borç oranı, bono ve para piyasalarında yabancılar tarafından yapılan büyük sıcak para yatırımları Türkiye’yi sermaye girişlerinin aniden durmasına hassas hale getirdi” uyarısında bulunuldu.

Raporda Türkiye’de yaşanan cumhurbaşkanlığı krizi ve ekonomide yol açtığı gelişmelere isim verilmeden değinilirken, siyasi gerginliğin piyasalardaki duyarlılığı yükselttiği, yükselen ekonomik ve siyasi gerginliklerin, Türkiye’yi piyasa duyarlılığında ani yükselişlere maruz bıraktığı ifade edildi. Türk ekonomisinin geçen yıl Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan çalkantılardan oldukça yıpranmış bir şekilde çıktığı belirtilen raporda, yüksek faiz oranları, değer yitirmiş lira ve düşük varlık değerlerine karşın ekonomik etkinliğin zinde kaldığı ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüksek düzeyde sürdüğü ifade edildi.

Sıcak para artıyor
Raporda, “Sıkı para politikası ve piyasalarla etkin bir şekilde bağlantı kurulması, enflasyonun orta vadeli hedefler açısından geri çekilmesi açısından yaşamsaldır. Özellikle enflasyon hakkında gelecekteki olası ’kötü haberler’ faiz oranlarını sıçratacaktır” denildi.

IMF, ’siyasi gerginliği yumuşatın’ uyarısı yaparken, yabancıların Türk mali piyasalarında sıcak para olarak tabir edilen kısa vadeli yatırımları 89 milyar doları buluyor. Bunun 43 milyar doları İMKB’de. Ayrıca Hazine bonosunda 29.2 milyar dolar, gecelik para piyasasında ise yaklaşık 4.5 milyar dolarları var. Buna ek olarak yurtdışında ihraç edilen Türk eurobondlarının parası da Türk banklarına kredi olarak kullandırılıyor. Bu da yaklaşık 12.3 milyar dolarlık bir yatırım anlamını taşıyor.

‘Kredi notumuz siyaset dışı risk nedeniyle kırıldı’
UluslararasI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü ’pozitif’ten, ’durağan’a çevirmesi piyasalarda yankı bulurken Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’dan, “Fitch’in not görünümünde yaptığı değişiklik ekonomiyle değil, siyaset dışı gelişmelerle ilgili” açıklaması geldi.

Babacan, “Fitch’in raporunda ekonomiyle ilgili gelişmelere değil, siyaset dışı gelişmelere dikkat çekildi” dedi.

Babacan, önemli olanın Türkiye’nin AB hedefinde ilerlemesi olduğunu belirterek, “Yeniden tekerleği icat etmeye gerek yok. Türkiye’nin demokratik olarak devam etmesi için herkesin elinden geleni yapması lazım. Bu tür olaylar maalesef hafızalardan kolay silinmiyor” dedi. Babacan, Türkiye’nin hâlâ yüksek faiz ödemesinde önceki hükümet döneminde uygulamaya konulan geriye dönük vergi düzenlemesinin etkili olabileceğini de belirtti.

Haberin Devamı