Gazete Vatan Logo

Orman yangınlarında son dakika gelişmesi! Hepsi tahliye edildi, yeniden başladı! Milas, Köyceğiz, Manavgat, Marmaris...

Türkiye'de peş peşe çıkan orman yangınlarında son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Yangınların devam ettiği 5 kentin 15 ilçesindeki çalışmalar havadan ve karadan sürüyor. Sabah saatlerinde kontrol altına alınan Manavgat'ın Kızıldağ bölgesindeki yangında alevler etkisini yeniden artırdı. Milas'taki mücadelede ise alevler rüzgarın da etkisiyle termik santralinin teline kadar yaklaştı. Santralde tüm tedbirler alındı. Sabahın ilk saatlerinde hendekler kazıldı ve personel tahliye edildi. Termik santraldeki hidrojen tankları da boşaltıldı. Tüm noktalarda kıyasıya bir mücadele veriliyor... İşte orman yangınlarının devam ettiği bölgelerde son gelişmeler...

Orman yangınlarında son dakika gelişmesi! Hepsi tahliye edildi, yeniden başladı! Milas, Köyceğiz, Manavgat, Marmaris...

Türkiye'de peş peşe çıkan orman yangınlarında bir hafta doldu. Antalya'nın; Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla'nın; Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Yılanlı ve Seydikemer, Aydın'ın; Karacasu, Isparta'nın; Sütçüler, Denizli'nin; Tavas ve Güney, Hatay'ın; Dörtyol ve Adana'nın Feke ilçelerindeki yangınlar devam ediyor.

Muğla'nın Milas ilçesinde Kemerköy Termik Santrali'ne kadar yaklaşan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının Kemerköy Termik Santraline sıçraması sonrasında, santral yetkilileri alevlerin santrali sardığını belirterek bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade etti. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti.

Yangınla mücadelenin sürdüğü bölgede Ören Mahallesi'nde oturanların da tahliye işlemlerine başlanıldı.

Alevlere su tankerleri, TOMA'lar ve itfaiye aracı müdahale ediyor.
Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı.
Bölgedeki rüzgar, çalışmaları zorlaştırıyor.
VATANDAŞLAR ÇIKARMA GEMİLERİYEL TAHLİYE EDİLİYOR
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Milas içesine orman yangının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat AFAD Koordinasyon Merkezi’nde orman yangınlarına ilişkin son gelişmeleri paylaştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'nun bölgede yaptığı son açıklamalar şu şekilde; Bugün 5 ilçede 15 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Orman yangınları ekiplerimizin cansiperane mücadelesiyle bazı cephelerde kontrol sağlandı, soğutma çalışmaları başlatıldı. 2 farklı cephede ekiplerimiz yangında kalma riski yaşadı. Yoğun mücadele sonucunda kurtarıldılar. Bugün 6 uçak, uçaklardan baızları arıza yapmıştı, 2 İHA, 17 helikopter, 2 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 1858 araçla bu çalışmalar sürüyor. Uluslararası camiadan destek teklifleri ve destekler gelmeye devam ediyor. Bugün Avrupa'dan 4 ülkeden daha AB mekanizmasına yangın sebebiyle destek başvurusu oldu. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve İtalya. O ülkelere de geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyaret etti, moral ve güç verdi. Teşekkür ediyoruz. KKTC'den 21 kişilik bir ekip bu akşam saatlerinde yola çıktı, Mersin'e gelecekler. Akşam 21.30'da ulaşmış olacaklar. Ayrıca Kızılay başkanı ve bir heyet Antalya'ya gelecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Dünyanın birçok noktasında selleri, heyelanları, yangınları görüyoruz. Bu noktada hızlı aksiyon almak adına vatandaşlarımızın yarasını en hızlı sarmak adına tüm ekiplerimiz insanüstü bir gayretle çalışıyor. Yangında çok önemli bir mücadele verdiler. 28 Temmuz'da 4 ayrı noktada yangın başladı. Antalyamızda 50 yerleşim yerini etkiledi. Yangında doğrudan etkilenen 722 vatandaşımız yaralı idi, 708'inin tedavileri tamamlandı. 7 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor, hayati riskleri söz konusu değil. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza psikososyal desteklerimiz devam ediyor. 45 mahallede afetzede kardeşlerimizin yanında 2 bin 400 afetzede kardeşimize psikososyal destek verdik. Yangın bölgesinde etkilenen hayvanlarımıza 7 gün 24 saat veteriner hizmeti verilmektedir. Yurtta misafir ettiğimiz vatandaşımız 59 tane. Vatandaşlarımız tarlasından, hayvanlarının yanından ayrılmak istemiyorlar. Şu ana kadar 93 aileye konteynerlerini sahada kurduk. Şu ana kadar 133 çadır kurulmuş durumda.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BAKAN KOCA ANTALYA VE MUĞLA'DAKİ SON DURUMU AÇIKLADI
Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Antalya: 704 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 6 hastamız var. Bölgedeki felakette 7 can kaybımız olmuştu. 46 Ambulans, 17 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 242 sağlık profesyoneli ile sahadayız. Muğla: 450 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 10 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız olmuştu. 61 Ambulans, 22 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 306 sağlık profesyoneli ile sahadayız.
BURSA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Bursa'da İnegöl'e bağlı kırsal Esenköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangını gören bölgedeki çiftçiler, itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekiplerine ihbarda bulundu. Kısa süre içinde bölgeye gelen ekipler, yangını kontrol altına aldıktan sonra söndürdü. Bölgeye çok sayıda jandarma ekibi yönlendirilirken, yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

MANAVGAT'TAKİ YANGINDA ALEVLER EYNİF OVASI'NA İLERLİYOR

Manavgat'ın Beydiğin Mahallesi yakınlarında başlayan orman yangını, İbradı ilçesi sınırlarında sürüyor. İlçe merkezinde uzaktaki yangını söndürmek için ekipler havadan ve karadan çalışmalarını yürütüyor. Yangın, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinde yer alan ormanlık alanda ilerliyor.

Yangın yılkı atlarının bulunduğu Eynif Ovası'nı çevreleyen dağlara ulaştı.

Yangının Eynif ve ilçe merkezine ulaşmaması için mücadele yürütülüyor. Söndürme helikopteri, yakın bölgede bulunan su havuzundan defalarca sorti yaparak mücadele verirken, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinin üzerinde yangından dolayı duman bulutu oluştu.

SON BİLANÇO AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlarla ilgili son rakamları açıkladı. Pakdemir'li 33 ilde 167 yangının kontrol altına alındığını, 7 ilde ise 16 farklı noktadaki yangınlarlarla mücadelenin sürdürüldüğünü duyurdu.

SÜTÇÜLER'DE TIR YANINCA ORMANLIK ALANA SIÇRADI!

Isparta'da Çandır Yazılı Kanyon mevkisindeki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı Sütçüler ilçesinde, seyir halindeki TIR'ın alev almasıyla kıvılcımların ormanlık alana sıçraması sonucu yangın çıktı. Alevlere, karadan ve havadan müdahale ediliyor.