Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

Kadıköy Tarihi Çarşı ya da diğer adıyla Kadıköy Balık Pazarı, 7 cadde, 9 sokak, 500’den fazla esnafıyla 1400 yıldır müşterilerini eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor.

Kadıköy Tarihî Çarşı, Kadıköy Balık Pazarı… Hangi ismi verirseniz verin, tam 1400 yıldan fazla bir zamandan bu yana İstanbul’un en önemli alışveriş merkezlerinden birisi. Balıkçısı, lokantacısı, kitapçısı, tatlıcısı, antikacısı. Manavları, kafeleri. Ne ararsanız bulabilirsiniz.

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

Her gün binlerce insan uğrar bu çarşıya. Yaşam gün doğmadan başlar, gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Kendimi çok şanslı buluyorum Çünkü, Kadıköy’de oturmak gibi bir ayrıcalığın nimetlerini yaşıyorum. Sanıyorum Çarşı’nın içinden tam da kalbinden geçmediğim gün yok.

7 cadde ve 9 sokak… 500’den fazla esnaf.1400 yıllık Tarihî çarşıda İstanbul’un en eski ibadethaneleri, hamam ve çeşmeleri de var.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

AVM’lerde her ne yoksa, burada hepsi mevcut. Üstelik hep ama hep mevcut.

“Çarşı Hamamı, Beyaz Fırın, Şekerci Ardaş, Kasap Mihal, Şekerci Toto, Kurukahveci Filibos Bozikyan, Lambacı, Lekardacı Simon Usta, İngiliz Kooperatifi, Mardik ve Süleyman Sırrı Bey’in meyhaneleri, Tulu İçki Gazinosu, Şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir’in dükkânı, Kuzguncuklu Andon’un berberi, Sarraf Kastelli, Kütüphaneci Kız olarak bilinen Rejin’in kitapçı dükkânı, Yafet Ecza Deposu, Saatçi Agâh Bey, Kars Pastanesi.” Müfid Ekdal’ın “Bizans Metropolünde İlk Türk Köyü Kadıköy” kitabında verdiği isimlerden bazıları. Devam edelim: Rıfat Saygın Eczanesi, Moda Ciğercisi, Özcan Turşucusu, Adapazarı Islama Köftecisi. Hepsi yıllar içinde eksilenleri ile birlikte Kadıköylüler’e hizmet veren kuruluşlar arasında.

Haberin Devamı

Eski adıyla Khalkedon’daki bu çarşı, balıkçılar ve baharatçılar için merkezdir özellikle. Bit Pazarı ve antika meraklılarının uğrak yeri Antikacılar Sokağı eşsizdir. Kadıköy’ün hâlâ hatırı sayılır bir gece hayatı da var. Üstelik giderek daha da popülerleşen. Restoranlarının zzyanı sıra Kadıköy Çarşısı’nın içinde yer alan barları da yeni genç kitlenin sayılı uğrak yerlerinden.

Haberin Devamı

Kadıköy Çarşı’sının lezzet gözdeleri

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

GÖZDE ŞARKÜTERİ Yücel Gündüz (Sahibi)

Yaklaşık 55 senedir Kadıköy Çarşısı’ndayız. Perakendecilik, market, kasap sayıları azaldıkça daha çok yeme içmeye yöneldi, çarşı. Genç neslin evde kahvaltı yapma alışkanlıkları yok. Eskiden evlerde tüketim daha fazla olduğu için bizim de satış gramajlarımız daha yüksekti.

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

ŞEN BALIK Hüseyin Ak

43 yıldır Kadıköy Çarşısı’ndayız. Çarşı eskiden daha yoğundu. Süpermarketler yoktu ve herkes çarşıdan alışveriş yapıyordu. Zaten Kadıköy küçük bir yerdi. Şimdi durumu olan insanlar restoranlarda balık yiyor. Daha orta halli insanlar bizden alışveriş yapıyor.

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

BALOĞLU BAHARAT Ayhan Baloğlu

20 yıldır Kadıköy Çarşısı’ndayız. Daha önce Eminönü esnafıydık. Eminönü’nündeki yerimizi 2 yıl önce kapattık. Bu süre içerisinde müşteri profilinde belirgin bir değişiklik oldu. Bir kere çarşı restoranlara dönmeye başladı. Bizim gibi alışveriş yerleri çok azaldı, gittikçe de azalıyor.

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

HAYYAM MEYHANE Muhammet Atlı

Haberin Devamı

12 yıldır Kadıköy Çarşısı’ndayız. 12 yıldır Kadıköy Çarşısı Nevizade ve Kumkapı’nın çok üzerine çıktı. Çünkü Kadıköy Çarşı kendi içerisinde korunaklıdır, olumsuz hiçbir olay yaşanmaz. Esnaflar bu konuda titiz olduğu için gelenler çok memnun. Kadıköy Çarşı artık nezih mekanların olduğu bir isim oldu.

Neredeyse 1500 yıldır hâlâ ayakta Kadıköy Balık Pazarı

PETEK ÇARŞI FIRINI Veysel Başkale

Petek Çarşı Fırını 50’li yıllardan beri burada. Kadıköy Çarşı daha çok balıkçılar çarşısı olarak bilinir. Çarşı içerisindeki tek fırın burası. Uzun yıllardan beri gelen, aile gibi olduğumuz müşterilerimiz var. Esnaflar da hep aynı. Kaldırımlar bile aynı. Esnaflar değişmeye başladı ama bizim sokağımız değişmedi.

100 Yıllık Yanyalı Fehmi Lokantası

Fehmican Sönmezler (Sahibi)

“Biz önümüzdeki yıl 100.yılımızı kutlayacağız. Yaklaşık yüz yıldır Kadıköy Çarşıdayız. Tabi ben 25 sene öncesini biliyorum. Eskiden buralar daha sakindi. Metronun 6-7 sene önce gelmesiyle ulaşım daha kolaylaştı ve Kadıköy’ün nüfusu cumartesi pazar normal günlere göre iki üç kat arttı. Yıllardır gelen müdavimlerimiz var. Yalnız gençlerin sayısı arttı. O da gençlerimizin sağlıklı beslenmeye önem vermeye başlaması ile ilgili. Müşteri profilimiz 40 yaş ve üstü iken şimdi 25’lere kadar düştü.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR