Un, tuz, şekerin alternatifi çok

Gastronom dünyasının önemli isimlerinden biri olan Elif Edes Tapan’la kitabı Tüy Siklet üzerine konuştuk...

Elif Edes Tapan gastronomi dünyasının önemli bir ismi. Bir çok projede imzası var ama hemen ilk akla gelenler; Kişiye özel parti mekanı konseptinin yaratıcısı ve Mutlu Mutfak kitaplarının yazarı olması. En son yazdığı kitap ise Tüy Siklet... Çok beğendim. Şimdiye kadar uzaktan takip ettiğim, çalışmaları, televizyon programları, kitapları ve araştırmaları ile ülkemizin gerçekten övgüyü hak eden nadir kadın şeflerinden. Daha çocukluğunda, “Evdeki Pazar Günü Makarnaları“ sayesinde mutfak hikayeleriyle tanışmış. Kendi anlatımıyla: “Babamın iş hayatının çok yoğun olduğu yıllarda adeta ona meditasyon gibi gelen makarna üretimi ailece bizim ve yakın dostların heyecanla beklediği meşhur ‘Pazar günü makarnaları’ ritüeline döndü. Önce el makinası ile yaptığı makarnaları daha sonra restoran tipi büyük, kıyma makinasını andıran farklı makarna uçları olan makinası ile yapmaya başladı.”

Un, tuz, şekerin alternatifi çokElif Edes Tapan’la lezzetli bir sohbete girdik. Tüy Siklet kitabından başladık bakın nerelere gittik.

Haberin Devamı

Tüy Siklet kitabınızın konsepti, hikâyesi, mesajı nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi hafif tariflerin kitabı. Mutlu Mutfak tariflerinin ortak özellikleri kolay bulunan malzemeler ile pratik ve lezzetli tarifler. Bu kitapta ek olarak özellikle hafif, besin değeri hesaplanmış tarifler var. Kitabın fotoğraflarını Kerim Ayhan Yanık çekti, tarifleri yazdım ardından kitap 5 sene kütüphanemde durdu. 2017 sonunda kitabı baskıya hazır hale getirmek için ele aldığımda geçen yıllara, değişen trendlere rağmen tarifler günceldi. Az sayıda tarifte değişiklik yaparak kitap son haline kavuştu. Bu da Tüy Siklet tariflerinin daha uzun yıllar mutfaklarda kullanılabileceğinin en önemli habercisi oldu benim için.”

Yazar tarafınızdan bahsedelim…
“Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk” çok severek yazdığım bir kitap. Her şey kitaptan seneler önce Markiz’de sevgililer günü döneminde açılan “40 gün 40 gece aşk” adlı sergi ile başladı. Sergi için bir “eser” istendi. “40 gün 40 gece aşk… 40 tabak aşk” adını verdiğim 3 boyutlu tablo yaptım. Tabloda 40 ayrı afrodizyak olduğu düşünülen gıda vardı ve hepsi ile oluşturduğum tarifleri web sitesine koydum. Mutlu Mutfak kitaplarımı yazmaya başlayınca 44 Tabak Aşk kitabı çıktı.”
Artık sakıncalı gıdaların sağlıklı alternatifi var
Sakıncalı üç beyaza ‘artık çok renkli’ diyorsunuz… Ne demek?
“Meşhur un, tuz ve şeker konusunda bugün alternatif çok var. Artık hepsinin beyaz olmayanları, farklı çeşitleri, rafine olmamış halleri, doğal alternatifleri mevcut. Hangi sebeple olursa olsun alerji, sağlık, iyi beslenme, farklı malzemeleri tanıma…”
Peki bu Kişiye Özel Parti Mekânı fikri nasıl doğdu?
“Amerika’daki 3 senelik mükemmel iş tecrübesinden sonra o zaman ilkokul 3. sınıfta olan oğlumun
eğitimini Türkiye’de almasını ve burada büyümesini tercih ettiğim için İstanbul’a geri döndüm. Eski işim olan cateringe başlamak üzere kolları sıvadım. İş hayatım neredeyse oğlumun doğumuyla aynı dönemde başladı, bu sebeple akşamları evde olabileceğim bir iş modeli kurguladım her zaman.
Evleri müsait olmadığı, dağılmasını istemedikleri, evde yardım edecek kimse olmadığı için, vs. pek çok kişinin dostlarını ev ortamında ağırlayacak bir mekâna ihtiyacı olduğunu fark ettim. Ve kolları sıvadım, arzu edenlere kendi mekânımda da catering yapmaya başladım. Müziğiyle, ambiansı ve davetin içeriğine göre tasarlanmış menüleri, dekoru ile ‘Masa’ açılır açılmaz gönülleri fethetti.”
Gerçekten var mı afrodizyak gıdalar?
“Afrodizyak olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan sadece İspanyol Sineği adında yeşil bir kanatlı böcek var. Bu böcek ezilerek haplarda kullanılıyor, ancak çoğu ülkede yasaklanmış durumda zira tansiyonu tetikleyerek ölümcül sonuçlara sebep. Şahsi görüşüm afrodizyak etki için en az gıda kadar nerede, hangi sunumla ve kiminle paylaşıldığı önemli. En afrodizyak olduğu düşünülen deniz mahsulleri, çilek, çikolata, vs. harika bir sofraya koyun, üstüne bir florasan ışık, gürültülü bir müzik ve hiç gülmeyen asık suratlı bir eş/sevgili… afrodizyak gıdalar bu noktada bir efsaneden öteye geçebilir mi?
KEÇİ PEYNİRLİ CEVİZLİ YESL ELMA
Malzemeleri:
2 adet yeşil elma l 100 gr yumuşak keçi peyniri
100 gr az yağlılabne peyniri l 50 gr kıyılmışceviz
1 adet limon l 1 tutam beyaz biber
Hazırlanışı:
Peynirleri ezerek karıştırın. Kıyılmışceviz, beyaz biber ve limon kabuğu rendesini ilave edin. Elmaları yıkayıp, soymadan mandolin veya bıçakla 2-3 mm inceliğindedilimleyip çekirdeklerini çıkartın. Kararmamaları için limon sürün veya limonlu suda bekletin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR