Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu

SERKA desteğiyle, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından düzenlenen “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor” etkinliğinde peynir meraklıları bir araya geldi.

Alabildiğince uzanan yeşil yaylaları, bin bir renkli çiçekle bezenmiş doğası, tertemiz havasıyla Kars çok farklı ve bakir bir coğrafya. Her gidişimde ilk kez görüyormuş gibi etkilendiğim yegane şehir. Hele bu mevsimde gerçekten de bir tablo gibi. Elbette Doğu Anadolu’nun bu masal şehrine her geçen gün ilginin artmasında anlatacak çok şeyinin, gezilecek çok yerinin ve tadılacak çok lezzetinin olması büyük önem taşıyor. Yani Kars bu ilgiyi sonuna kadar hak ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Kars’ta özellikle peynir tutkunlarının büyük ilgisini çekecek çok özel bir peynir buluşması gerçekleşti.

Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından düzenlenen “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor” etkinliğinde Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelen peynir üreticileri ve peynir meraklıları Kars’ın Boğatepe Köyü’nde toplandı. Boğatepe Köyü, peynir meraklılarının yakından tanıdığı, gerçek bir isimsiz kahraman olan İlhan Koçulu’nun köyü. Köye özgü Zavot ırkı ineklerin besleyici sütünden yapılan, tadı dillere destan Boğatepe gravyeri ve Kars kaşarını ürettiği Koçulu Peynircilik imalathanesi de burada yer alıyor.

Haberin Devamı

2019 da Boğatepe’de buluşulacak

2016’da Kars’ta ilk kez yapılan “Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Sempozyumu” ve onu izleyen Boğatepe peynir şenliğinin ardından yapılan Anadolu Peynirleri buluşması damağımızda ve anılarımızda unutulmaz tatlar bıraktı. Bu etkinlik İlhan Koçulu önderliğinde bir avuç gönüllünün ve Boğatepe halkının hayata geçirdiği ilham verici bir organizasyon ve her anlamda desteği hak ediyor. Bu yılı kaçıranlar üzülmesin; 2019 yılında da peynir üreticileri ve peynir meraklıları Boğatepe köyünde buluşmaya hazırlanıyor.

Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu

Farklı tadların duyusal analizi

Dört gün süren etkinliğin ilk iki günü peynirin duyusal analizine ayrılmıştı. Özellikle hatırlatmak istiyorum; Kars kaşarının coğrafi işaret alma sürecinde ayırt edici özelliklerinin belirlenmesi adına yapılan duyusal analiz çalışmaları büyük önem taşımıştı. Bu çalışmaların devamı niteliğinde, Zeytindostu Derneği ve Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya yönetiminde Boğatepe köyü kadınları ve peynir meraklıları ile yapılan tadım çalışmalarının ardından panelistler 30 Haziran, Cumartesi günü Kars ve Ardahan’da üretilmiş 26 farklı kaşarı tadarak duyusal değerlendirme yaptılar.

Haberin Devamı

Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu

Osmanlı’dan günümüze peynir

Etkinlikte, Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özge Samancı’nın “Osmanlı coğrafyasında peynir ve peynirli yemekler” başlığıyla Anadolu’daki farklı peynirlerinin tarihi üzerine, Ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya’nın Kars kaşarı tadım paneli çalışmalarını paylaşmasıyla, Türkiye’deki diğer yerel-geleneksel peynirlerin tadımı üzerine nasıl çalışmalar yapılabileceği tartışıldı.

20 kentten onlarca peynir

Kars kaşarı ve Boğatepe gravyerinin yanı sıra, Adapazarı’nın isli Çerkes peynirinden Hakkari’nin lavaş peynirine, Erzincan tulum peynirinden Van’ın otlu peynirine 20 kentten onlarca peynir üreticisinin peynirleri tadıldı, üreticilerle tanışıldı. Etkinlik, Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu’den Şef Erich Ruppen ve ekibinin hazırladığı ikramlar ve köy kadınlarının hazırladığı öğle yemeğiyle da devam etti.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR