Yöresel lezzetlerde top ten

Büyük şehirler Anadolu mutfağını keşfetti. Lüks restoranlardan mahalle arası lokantalara yöresel ürün ve yemeklerin öne çıktığı menüler görüyoruz. Yöresel ürün satan marketlere de pek çok semtte rastlıyoruz.

Anadolu mutfağına ait tatları sunma iddiası ile açılan pek çok restoran büyük kentlere unuttukları lezzetleri hatırlatıyor. Siyez bulgurundan, Antep patlıcanına kadar pek çok ürün marketlerin özel reyonlarında karşımıza çıkıyor. Anadolu mutfağı çeşitlilik ve kültürel zenginlik açısından gerçek bir hazine. Ne mutlu bize ki uzun zaman unuttuğumuz bu hazinenin farkına vardık ve kıymetini biliyoruz. En lüks restoranlardan mahalle arası lokantalara yöresel ürünler ve yemeklerin öne çıktığı mönüler görüyoruz. Yurt dışına ülkemizi temsil etmeye giden şeflerimiz Anadolu’nun ürünlerini yanlarında götürüyor. Urfa, Karacadağ pirinci ile buradayım diyor; Kayseri ve Kastamonu pastırma rekabetine giriyor. Peki, son dönemde bu yarışta hangi şehirler öne çıktı? Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin’le bir çalışma yaptık. Seçim yapması zor olsa da ürünlerinin zenginliğiyle tanıtımını yapan, daha çok talep gören ve öne çıkan 10 şehri sıralamaya çalıştık.

Haberin Devamı

Yöresel lezzetlerde top ten

HATAY

Lezzet fırtınası

Hatay; Anadolu’nun en zengin mutfakları arasında. Künefe, kerebiç, semirsek, kuş gözü, mütebbel, ekşi aşı, oruk, öcce, yılan balığı ızgara / şıh-ıl mahşi, sakız murcu, külünçe, belluriye, kebbet reçeli, bakla-humus, oruk içli köfte gibi lezzetleriyle tüm ülkede fırtınalar estiriyor.
Öne çıkan ürünler
Nar ekşisi, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, yaprak peynir, keçi sıkma peyniri, künefe peyniri, hatay kekiği, cevizli biber, çakşır.
GAZİANTEP
Kebapları ile ünlü
Gaziantep Mutfağı’nın özelliği altı ay boyunca, diğer altı ay pişirilecek yemeklerin ön hazırlığının yapılması… Malhıtalı köfte, sarımsak, yenidünya, keme kebabı, şiveydiz, yuvalama, analı kızlı, küşleme, Antep baklavası, nişe helvası, beyran lezzet meraklılarının listesinde.
Öne çıkan ürünler
Kavrulmus iç fıstık, dağlı leblebi, kendir tohumu (menengiç), Antep karası, fıstığı, muskası, keme, zahter, sumak ekşisi, çelem turşusu.
ADANA
7/24 yemek
Sokak lezzetlerinin çeşitliliği ile Türkiye’de lezzet noktası olan şehir, bu lezzetleri 7 gün 24 saat aralıksız servis ediyor. Adana kebabı, şalgam suyu, şırdan, mumbar, cartlak kebabı, etli kömbe, dul avrat çorbası, yüksük çorbası, fellah köftesi, çingene kebabı, gibi yemekleriyle farkı yaratıyor.
Öne çıkan ürünler
Şalgam suyu, könbe, taban simidi, halka tatlısı, tulumba tatlısı, yeşil çizik zeytin, misis ayranı, taban simidi, kazan simidi.
MALATYA
Yeni lezzet durağı
Malatya, yemekleri ve bölgeye has ürünleri ile tanındıkça tercih edilen mutfaklarından biri oluyor. En ünlü yemekleri kiraz yaprağı, ayva yaprağı sarması, analı kızlı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, patlıcan tavası, çir.
Öne çıkan ürünler
Kayısı, köpük pestili, mor reyhan, erik ekşisi, Yeşilyurt dalbastı kirazı, kara nohut.
BURSA
Osmanlı mutfağı
Bursa, mutfağı zengin yemek çeşidine sahip ama hep İskender Kebap’ın gölgesinde kalmıştı. Kemalpaşa tatlısı, fırında kavata, kuru erik yahnisi, kestaneli etli lahana dolması, süt helvası, ciğer sarması, kaymaçina önemli yemekleri arasında.
Öne çıkan ürünleri
Kestane şekeri, Karaoğlan Kuru Fasulyesi, Akçapınar kara inciri, mihaliç peyniri.
KASTAMONU
Doğal ürünler
Kastamonu mutfağının zenginliği doğallığında saklı.
Meşhur yemekleri katlaç, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, siyez bulgurlu eğşili pilav ve kaz etli banduma.
Öne çıkan ürünleri
Tosya sarı kılçık pirinci, üryani eriği, çördük ekşisi, yaş tarhana, kül çöreği, cevizli yaprak helvası, siyez bulguru, dibek kahvesi.
TOKAT
Özgün yemekler
Bereketli coğrafyasının ürünü sebze ve meyveleri, lezzetli etleri ve özgün yemekleri ile etkileyici bir mutfak. Tokat kebabı, bakla dolması, bacaklı çorba, erikli yavan sarma, bütün çorba, bat, pehli pilav, tis böreği, yarma toygası, erik çiri, kesme yufka tatlısı, çemen giliği artık herkesçe bilinen yemekleri.
Öne çıkan ürünler
Asma yaprağı, çalma pekmez, bez sucuk, tatlı tarhana, alaca patlıcan, zile pekmezi, pestil, çemen, Tokat simidi, kızılcık marmelatı, kuşburnu pelveri.
KONYA
Mevlevi etkisi var
Selçuklu ve Mevlevî kültürel mirası Konya’nın mutfak kültürüne yansımış. Furun kebabı, etli ekmek, bamya çorbası, tandır çorbası, kayısılı et, kabak çullama, hoşmerim, bulgurlu sazan, yufkalı içli köfte, susuz kebabı ve sac arası önemli lezzetleri.
Öne çıkan ürünleri
Küflü Konya tulum peyniri, obruk, Ereğli ivriz peyniri, meram domates çorbası tuzu, Beyşehir salçası, Mevlana şekeri, bozkır tahini, kadıhanı pidesi, Seydişehir leblebisi.
İZMİR
Çok kültürlü şehir
Türkler İzmirli Rumlar, Levantenler, Afrika kökenli Araplar şehrin mutfak kültürünün çeşitliliğini oluşturuyor. Şevketi bostan, kabak çiçeği dolması, sütlü balık, lokma, izmir köftesi, ekmek dolması, enginar dolması, kumru, sakızlı un kurabiyesi sadece İzmir’de değil her şehirde aranıyor.
Öne çıkan ürünler
Boyoz, Tire yoğurdu, sakız, zeytin ve zeytinyağı çeşitleri, Ödemiş patatesi, şevketi bostan, radika, kırmızı bamya, kuş yüreği, teke sakalı, kopanisti peyniri, armola peyniri, İzmir tulum peyniri.
KAHRAMANMARAŞ
Orta Asya tatları
Baharat ve İpek Yolu üzerinde bulunan, Balkanlar ve Rumeli’den aldığı göçlerle bu mutfak kültürleriyle de etkileşime giren Kahramanmaraş’ın başlıca yemekleri; eşkili çorba, simit köftesi, suluyağlı, eşkili köfte, keşk aşı (döğme aşı), Maraş pilavı ve bayram çöreği.
Öne çıkan ürünleri
Dövme dondurma, biber, tarhana, un sucuğu, bastık, çullama, ravanda, tirşik otu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR