Gazete Vatan Logo

Zeybekci: ABD’ye ilave vergi uygulamaya bugünden itibaren başladık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD tarafından Türk ürünlerine uygulanan önlem neticesinde ortaya çıkan ilave vergi yüküne eş tutarda ek vergi uygulamasının bugün başladığını açıkladı.Zeybekçi, "22 ABD ürününe 300 milyon dolarlık ek gümrük vergisi getirildi" dedi.

Zeybekci: ABD’ye ilave vergi uygulamaya bugünden itibaren başladık

ABD 23 Mart’tan bu yana ithal demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı.Türkiye, ilgili düzenlemeden muaf tutulmayı istemiş ancak bu istek kabul görmemişti.

Türkiye, söz konusu önlemlere karşılık ithalatı yaklaşık 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunan ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünlerinde aynı şekilde 266.5 milyon dolar vergi yükü oluşturacak karşı tedbir uygulama kararı almıştı.

İlgili kararlar bugün itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Reuters'ın haberine göre Zeybekci, “Aldığımız karşı önlemlerle ABD tarafından Türk ürünlerine karşı uygulanan önlem neticesinde ortaya çıkan ilave vergi yüküne eş tutarda ilave vergi uygulamaya bugünden itibaren başlıyoruz” dedi ve ekledi:“Önlemlerimiz, detaylı çalışmalar neticesinde tespit edilen ABD menşeli ürünler için uygulanacak olup, Türkiye'nin milli çıkarlarını korurken iki ülke arasında yapıcı görüşmeler yapılmasına da imkan sağlama hedefi taşımaktadır.”

Haberin Devamı

22 ÜRÜNE 300 MİLYON DOLARLIK VERGİ

Ekonomi Bakanı Zeybekci, NTV'de katıldığı yayında da uygulamanın detaylarını açıkladı.Zeybekci, ABD'nin 300 milyon dolarlık 22 ürününe ek verginin yurürlüğe girdiğini söyledi. ABD'ye yönelik gümrük tedbirleri hakkında konuşan Zeybekci, "ABD tüm dünyaya diye başlattığı demir çelik ve aluminyumda ek vergi getirdi. Biz kendileriyle temas ettik. Bir türlü yüz yüze görüşemedik. Biz ABD ile dış ticaret fazlası vermiyoruz. İkincisi 1 milyar 180 milyon dolar çelik ihracatı yaparken ABD'den 1,3 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Savunma harcamaları itibariyle Türkiye bölgedeki olumsuzluklar sebebiyle en çok savunma harcaması yapmak zorunda olan ülke. Bunu kendileriyle makul seviyelerde görüşmelerle halletmeye çalıştık olmadı. Onlar bize toplam yük olarak ilave gümrük vergisi tutarı 260 milyon dolar civarında. Biz de 300 milyon dolarlık ABD ürünlerine gümrük vergisi şeklinde hareketimiz oldu. Bugün yürürlüğe girdi. 22 ayrı ürün grubunda" dedi.
PATATES SOĞAN FİYATINA MÜDAHALE BAŞLADI
Bakan Zeybekçi "Soğan ve patates fiyatına müdahale bugün itibari ile başladı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı