Gazete Vatan Logo

Zayıflamayı hızlandırmak istiyorsanız...

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişi kısa sürede hedefe ulaştıracak kolay çözümler arayışında ancak bunun için sihirli bir formül henüz bulunmuş değil. Diyetisyen Berrin Yiğit ise zayıflama sürecini hızlandırmak için deneye dayalı önerilere dikkat çekiyor.

Bilim dünyasının obeziteyle savaşı kazanmak için sürekli arayış içinde olduğunu ve bunun için çok sayıda çalışma yapıldığını belirten Diyetisyen Berrin Yiğit, kilo vermede rol oynayan basit ama etkili noktalara değindi.

Kilo problemiyle uğraşanlara; “Bunları hayatınıza katarak yaptığınız diyet ve spora ciddi destek verir, kilo kaybına hız katarsınız. Önerilerin çoğu aynı zamanda sağlıklı yaşama giden yolu da açacak basit değişimlerdir” diye seslenen Yiğit, deneysel çalışmaların ürünleri olduğunu söyleyen destekleyici öneriler hakkında şunları söylüyor: "• Arizona Devlet Üniversitesi, C vitamininin yağ yakma kapasitesini arttırdığını göstermiştir. Yorgunluğu azaltması da bu vitaminin katma değeri. Günlük 500 mg takviye, sabah tok karna alınmalı.

• Spor yapıyorsanız, egzersiz anında her zaman enerjinin yağ depolarından karşılanmasını sağlayan karnitin önemli. Bu nedenle yağsız kırmızı et ve hindi tüketimini bol sebze eşliğinde artırın.

• Vücudun daha iyi enerji harcaması ve verimli metabolizma için selenyum kullanmak tiroide destek olabilir. Vücudu yağlanmaktan koruyan, kilo kaybına destek olan, kemik, diş ve kas gelişiminde önemli rol oynayan kalsiyum da yeterli miktarda alınmalı. • Düşük çinko seviyesi metabolizmayı ve yağ yakımını yavaşlatabilir. Tiroid için elzem olan çinko bağışıklığı da korur.

• En kaliteli yağ yakıcılardan biri de yeşil çayın etken maddesi kateşindir. Yine bir diğer sürpriz de kafeinden gelir. Yağların atılmasını, spor esnasında enerjinin yağdan karşılanmasını, kırılan yağların birikimini önleyerek enerji sağlayan kafein, spordan 1-2 saat önce 1 kupa kahveyle karşılanabilir.

• Yemek öncesi 2 bardak su içmek % 13 daha az kalori tüketmeyi sağlar. Fazla baharatlı, ağır yemekler bağırsakları rahatsız ederse nane çayı içmek çözüm getirir.

• Pek çok çalışma; günde 5 saatten az uyuyanların yeme eğilimlerinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Kaliteli ve en az 6-7 saat uyumaya özen gösterin.

• Güneş ışınları yağların yanmasını destekleyen leptin hormonunu arttırır. Bu yüzden açık hava sporuyla % 20 daha çok yağ yakabilirsiniz, yaz-kış demeden aktif olun. Güneşten doğru saatlerde faydalanın. • Her gün 15 dakika gülmek 280 kalori yaktırır.

• Lif zengini taze soğan, yağ yaktıran yeşil mercimek, insülin dengesini sağlayan greyfurt zayıflamak isteyenlerin yardımcı besinleridir.

"KALİTELİ YAĞ, YAĞ YAKTIRIR"

Haberin Devamı

• Araştırmalar, televizyon karşısında yemeyi bırakan erkeklerin, şuursuz kalorilerden kurtularak yılda hiç uğraşmadan 3,5 kilo verdiğini gösteriyor. Bu nedenle yemek yemeye özel bir zaman ayırmak ve yediklerinize konsantre olmak önemli. Yediklerinizin farkında olun, kalitesini takip edin. Unutmayın; yemek sadece karın doyurmak değil, vücudu beslemektir.

• Balığa limon, portakal, soğan dilimleri ve biberiye ile farklı bir tat katabilirsiniz. Damak tadı farklı lezzetlerle doyarsa iştah ve kalori kontrolü sağlanır.

• Kaliteli yağlar yağ yaktırır. Zeytinyağı, keten tohumu, çörekotu yağı ve gerçek tereyağı kullanmanızı tavsiye ediyorum ancak porsiyon kontrolü sağlamak şartıyla. Yine ara öğünlerde 1 küçük avuç çiğ badem veya ceviz yenmesi de karın ve bel yağlarının yanmasına destektir.

• Sabahları açken ve geceleri yatmadan önce 1 bardak suya 1 çay kaşığı elma sirkesi katıp içmek sağlıklı ve kilo verdiricidir.

• Yakılan enerjinin atılabilmesi için her gün en az 2 litre su içilmesi şarttır. Bu suya limon ve zencefil dilimleri atmak da kilo kontrolünde fark yaratacaktır.” (ntvmsnbc)

Haberin Devamı