Gazete Vatan Logo

Zam yapmamak için CFO ile kavga etti

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, kurdaki yükselişi fiyatlara aynen yansıtmamak için ana merkezle adeta kavga ettiğini belirterek, “Ek süre aldık, tüketicinin yanındayız” dedi.

Zam yapmamak için  CFO ile kavga etti

Piyasalardaki son dalgalanmalarla birlikte döviz kuru rekor üzerine rekor kırdı. Siyasi yaptırımlar ve ekonomik ticaret savaşı nedeniyle euro, yılbaşından bu yana yüzde 45 değer kazandı. Sadece 1 haftada euro yüzde 20 yükseldi. Hal böyle olunca gözler euro ile ithal edilen otomobil fiyatlarına çevrildi.

Tüketiciler ‘Otomobil fiyatlarına fahiş zamlar gelecek mi?’ diye merak içindeler. Pazarın zaten daraldığı bir dönemde markalar döviz kurundaki bu keskin artışı fiyatlara tam olarak yansıtmama konusunda hemfikir görünüyorlar. Ellerini taşın altına sokan şirketler ufak oranlarda zam yapıp ana merkezlerden destek almaya çalışıyorlar. Piyasa koşullarının altında faiz oranları ve indirim kampanyaları düzenleyerek, durgunluğu aşmak istiyorlar.

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, gelişmeleri ana merkezle yakından takip ettiklerini kaydederek tüketicileri mağdur etmemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Dünya da karışık

Özkök, “Bu son dalgalanmada euro yüzde 20 değerlendi, markalar ortalama yüzde 7 zam yapmak zorunda kaldı. Biz de ufak çapta fiyatları artırdık. Tüketicinin yanında olmalıyız. Kurdaki zıplamayı aynen yansıtamazsınız. Tabii ana merkez bu oranı yeterli bulmadı. 4-5 puan daha zam istedi. Hatta CFO ile kavga ettim, ‘Bu oranlar olmaz’ diye. Onlar da anlayışla karşıladı. Eylül sonuna kadar süre kazandık. Sadece Türkiye değil, küresel anlamda dalgalanmalar var. Brezilya, Rusya, Güney Afrika... Sadece biz olsak ‘2-3 ay destekleriz, idare ederiz’ diyecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ağustos’ta pazar 38 bine geriler

Ağustos’ta binek oto ve hafif ticari araç satışlarının 35-38 bin adetler seviyesinde çıkmasını beklediklerini söyleyen Sinan Özkök, “Geçen yıl Ağustos’ta 72 bin araç satılmıştı. Bu da yüzde 42’lik bir düşüş demek. Pazar son 3 ayda yüzde 30’un üzerinde daralıyor. Eylül’de kurdaki oynaklık bir nebze olsun yavaşlar ve dolar 5 TL’nin altına gerilerse o zaman tüketici alıma tekrar geçer. Toplam pazarın bu yıl 780 bin adetler düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Eğer 750 bin adetlere inerse, toparlanması zor oluyor” dedi. Otomotiv pazarı Mart’tan bu yana daralıyor. Pazar Nisan’da yüzde 6, Mayıs’ta yüzde 15, Haziran’da yüzde 39 ve Temmuz ayında yüzde 33 küçülmüştü. Satışlarda en düşük seviye 35 bin adetle Ocak’ta görülmüştü.
Sakin duruyoruz
Volkswagen (VW) Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, Volkswagen olarak sakin durduklarını belirterek, kurdaki ani artışları aynen fiyatlara yansıtmadıklarını söyledi. Bottaro, “Tabii sert yükseliş döneminde bir miktar zam yapmak zorunda kaldık. Kurda yüzde 20’leri aşan bir artıştan bahsediyoruz. Euronun 8 liralık seviyeden geri döneceğini biliyordum. Önce zam yap sonra geri al olmaz. Bir anda fiyatları artıramazsınız. Temkinli olacağız” diye konuştu. Bottaro, bayilerinin elinde bir miktar stok olduğu için şanslı olduklarını ekledi.
Türk Lirası ile satışa devam
Kurlardaki aşı dalgalanma sonrası gözler özellikle lükslere çevrildi. Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, şirket olarak TL ile satış yapmaya devam ettiklerini söyledi ve ekledi: “Güncel ekonomik verilerin yanı sıra rekabet içerisinde olduğumuz segmentlerdeki fiyat değişimlerine de bakarak pozisyonumuzu belirliyoruz. Bu parametreleri Almanya merkezimizle de paylaşarak fiyat pozisyonumuza karar veriyoruz. Tüm bu değişimlerin uzun süreli ve kalıcı olması, en önemlisi de müşterilerimize şeffaf halde sunulması için gayret ediyoruz. Fiyat artışlarımız olacak ancak bunu pazarın özümseyeceği şekilde yapmak en önemli önceliğimiz.”

Haberin Devamı