Gazete Vatan Logo

Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor! Bakanlık duyurdu

Taşerondan kadroya geçen işçilerin maaşlarıyla ilgili tartışmalara bakanlık son noktayı koydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı sendikaya gönderdiği yazıda maaşların ödenme tarihlerini açıkladı.

Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor! Bakanlık duyurdu

Tez-Koop-İş Sendikası'nın ilgili mevzuata atıfta bulunarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na kamuda çalışan işçilerin maaşlarının hangi tarihte ödenmesi gerektiği konusunda görüş sordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı taşerondan kadroya geçen işçilerin aylık ücretlerinin ödenme zamanıyla ilgili yazıya yanıt verdi.

'BAZI KURUMLARDA MEVZUATA AYKIRI ÖDEME TARİHLERİ VAR'

Tez-Koop-İş kamu işyerlerinde işçi maaşlarının farklı tarihlerde ödendiğini belirttiği yazısında "Bazı Kamu işyerlerinde ilgili mevzuat hükümlerine aykırı şekilde ödeme tarihlerinin değiştirildiği tespit edilmiş olup yapılan uygulamaya açıklık getirilmesi açısından Bakanlığınızın görüşüne ihtiyaç duyulmuştur' denildi.

Bakanlık 28 Mart 2019 tarihli görüş yazısında Devlet Memurları Kanunu Tebliği ve ilgili mevzuat hükümlerinine atıfta bulunarak aylık ücretlerin her ayın 14'ünde alınacağı hükmüne işaret etti.

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği kamuda işçilerin ücretlerinin ödenme zamanı şöyle;

a) 289 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinde "kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışanların aylık ücretlerinin ödenmesinde de yukarıdaki hükümler dairesinde işlem yapılır" denilmektedir.

Haberin Devamı

Bu nedenle, "ay başı" ve "ay" kavramı konusunda tebliğin yukarıdaki bölümünde yapılan açıklamalar, kamu kesiminde çalışan işçiler için de geçerli bulunmaktadır. Ancak, işçiler Devlet memuru ve diğer kamu görevlilerinin aksine, ücretlerini çalıştıktan sonra ay sonlarında aldıklarından yeni uygulamaya göre kamu kesiminde çalışan işçiler ücretlerini ay sonu olan her ayın 14'ünde alacaklardır." Bu yazıyla taşeron şirketlerden sürekli işçi kadrosuna geçen 4/D'li işçiler de aynı şekilde ilgili tebliğ gereği maaşlarını her ayın 14'ünde alacaklar.

İşte Tez-Koop-İş Sendikası ile Bakanlığın görüş yazısı;

BAKANLIĞIN 28 MART 2019 TARİHLİ GÖRÜŞ YAZISI