Gazete Vatan Logo

Yunanistan’dan müftü seçimlerine yeşil ışık!

Yunan hükümeti, Batı Trakya’daki müftü seçimleri için formül arayışına girdi. Aleksis Çipras’ın ardından Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Gavroğlu da müftü seçimleri için yasa hazırlığı yapıldığını söyledi

Yunanistan’dan müftü seçimlerine yeşil ışık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde ısrarla dile getirdiği, Batı Trakya’daki müftülerin seçimle gelmesi konusuna Yunanistan’dan ardı ardına olumlu mesajlar geldi. Önceki gün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan devleti tarafından tayin edilen müftülerin, Müslüman azınlığın ezici bir çoğunluğu tarafından kabul görmediğini söylemişti. Çipras, Batı Trakya’da evlendirme, boşanma ve miras gibi konularda müftülükler üzerinden İslam Hukuku’nun uygulanmasını zorunluluk olmaktan çıkarıp, opsiyonel hale getirmek için yasa hazırlığı yapıldığını duyurmuştu.

‘San Sinod’ benzeri...

Dün de Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu, hükümetin Batı Trakya’da, Müslüman Türk Azınlığa yönelik saygılı bir politika izlemek arzusunda olduğunu belirterek, müftülerin seçimi meselesinin de mutlaka bu politika çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi. Gavroğlu, meclis televizyonu Vouli TV’ye yaptığı açıklamada, “Azınlık geçmişte çılgınca politikalar, baskılar ve kabul edilemez yasalara maruz kaldı. Bu nedenle devlete güvenmiyor” dedi. İstanbul’da, Patrikhanede yapılan patrik seçiminin San Sinod kurulu üyeleri tarafından yapıldığını ifade eden Gavroğlu, “Eskiden olduğu gibi, Osmanlı döneminde müftüleri atayan devlet kurumları artık bulunmuyor. Bu nedenle yapılacak düzenlemede seçim kurulunun kimlerden oluşacağı, hak ve yetkilerinin neler olacağına bakmalıyız” ifadelerini kullandı. Gavroğlu, hükümetin yasal düzenlemeyle ilgili azınlık çevreleriyle istişarelerde bulunduğunu da ekledi ve şunları söyledi: “Şeriatın lağvedilmesi ile ilgili düşünceler azınlık arasında henüz olgunlaşmamıştır. Son 3 yılda Batı Trakya azınlığının gerçekleştirdiği 2200 evliliğin yüzde 70’i, Müftü nezdinde, yani Dini Nikah ile, sadece yüzde 30’u Medeni Nikah ile kıyılmıştır. Bir cemaatin yüzde 70’inin bu arzusunu göz ardı edemeyiz.”

Haberin Devamı