Gazete Vatan Logo

Yumurta krizi izlemede

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa’da baş gösteren ilaçlı yumurta krizine yönelik izleme çalışması başlattı. Türkiye’de üretilen yumurtalar incelemeye alındı, analizler başladı

Yumurta krizi izlemede

Avrupa’daki yumurtalarda insan sağlığına zararlı ‘fipronil’ maddesinin ortaya çıkması Türkiye’yi de harekete geçirdi. Karıncalar, böcekler, hamam böcekleri, kök kurtları gibi zararlıların yanı sıra mısır ve ayçiçeğinde tel kurtlarla mücadele amacıyla kullanılan fipronil maddesinin yumurtalarda görülmesi büyük bir krizin patlak vermesine neden oldu. Söz konusu yumurtaların üretildiği çiftlikler kapatılırken, yumurtalar da raflardan kaldırıldı.

İnceleme başlatıldı

Krizin süreçlerini yakından takip eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, krizle ilgili izleme çalışması başlattı. Çalışma çerçevesinde, bakanlığa bağlı laboratuvarlara Türkiye’deki yumurtalarda da söz konusu maddenin var olup olmadığının tespit edilmesi için analiz yapılması talimatı verildi. Söz konusu talimat çerçevesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu yerlerden numuneler alınarak gerekli analizler gerçekleştirilecek.

Antiparaziter olarak kullanılıyor

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye mevzuatı gereği fipronilin gıda değeri olan hayvanlarda kullanımına izin verilmiyor. Türkiye’de bu madde; kedi, köpek gibi gıda değeri olmayan hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılmak üzere, sprey veya deriye damlatma formlarında ruhsatlandırılıyor. Bitki koruma ürünü olarak ise 500 g/l fipronil aktif maddesini ihtiva edenler tohum ilaçlaması olarak mısır ve ayçiçeğinde ruhsatlı olarak kullanabiliyor. Her türlü hayvan barınaklarında uygulanan böcek ilaçları biyosidal ürün olarak Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu amaçla ruhsatlandırılmış bir ürünü ise bulunmuyor.

Haberin Devamı

Çocuklar için doz aşımı var risk büyük

Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini “Orta derecede tehlikeli” olarak tanımlıyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, yumurtada tespit edilen 1,2 mg/kg fipronille çocuklar için geçerli “İnsan sağlığı üzerinde kayda değer bir sağlık riski yaratmayan tek bir öğünle alınabilecek miktar (Akut Referans Doz)” değerinin aşıldığı sonucuna vardı. Bu durum, söz konusu ilacın bulaştığı tavuk yumurtalarını tüketen çocukların bir sağlık riskiyle karşılaşmalarının muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı