Gazete Vatan Logo

Yüksek tempolu sporlar ile yaza fit girime tüyoları

Tülin Şahin plajların açılmasına sayılı günler kala fit bir bikini vücudu için yapılması gerekenleri anlattı. Formunu yürüyüşe ve tempolu sporlar yaparak koruduğunu anlatan Şahin yaz için güzellik tüyolarını sıraladı.

Yüksek tempolu sporlar ile yaza fit girime tüyoları

Tülin hanım yaz geldi çattı deniz, kum, güneş için kendinizi nasıl hazırladınız?

Herkes zaten görüyor yıl boyu hep spor yapıyorum. Benim için bahar, yaz yaklaşıyor diye bir durum yok. Yaz/kış hep spor yapıyorum. Sadece mesleğim gereği değil sağlıklı, huzurlu, kaliteli bir yaşam için hep spor yapıyorum. Hangi sporları yapıyorum diye soracak olursanız yürüyüş yapıyorum, yüzüyorum, ara sıra kickbox yapıyorum. Şu aralar tekrar squash a başladım, kardiyo dışında power plate i de kullanıyorum.

Yaz için planlarınız netleşti mi? Yoksa plan program konusunda biraz daha rahat olduğunuz bir dönem mi?

Benim yıllardır yazın değişmez adreslerim Dmaris ve Dresort Göcek her ikisi de yaz aylarında ikinci evim gibi.

Vücut bakımını aksatmayın

Yaz için formda olma ve fit görünme için önerileriniz neler? Neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm güzellik merkezleri yaza bir ay kala dolu. Oysa yıl boyu herkes en basiti her gün bir saat yürüyüş yapsa ani ve şok diyetlere, kamplara gerek kalmayacak. Ama geç kalındıysa önerim yüksek tempolu sporlar olabilir ve bunun yanı sıra her gün gelişen vücut bakımları yapılabilir. Mesela Vela Smooth sevdiklerim arasında selülit için toparlayıcı bir bakım.
1 ay boyunca her gün 20 bin adım atın
Forma girmek için geç kalınmış bir zaman mı?
Bugün başlayıp doktorların önerdiği gibi her gün 10 bin hatta 20 bin adım atarak bir ay boyunca yürüyüş yapılırsa etkisini gösterir diye düşünüyorum. Hatta tatildeyken de sabah çok erken veya akşam geç saatlerde bu yürüyüşler yine yapılırsa kilo korunabilir.
Yüzde 70 sağlıklı, yüzde 30 eğlenceli beslenin
Beslenme programı nasıl olmalı?
Yıllar içinde beslenmemi şu noktaya getirdim; yüzde 70 sağlıklı yüzde 30 eğlenceli. Bu oranlar bazen değişiyor ama dengeyi kurabilirseniz muhteşem yöntem. Bu yöntemle o zaman hiç kalori hesabı yapmanıza gerek kalmıyor. Bir hayat tarzı aslında. Bu bir diyet formülü değil. Tamamen yıllar içinde artık siz kendinizi çok iyi tanıyarak, iradenizi terbiye ederek bu yola sokmanız demek. Matematiğine takılmayın kimine göre yüzde 80 yüzde 20 de olabilir kimine göre yüzde 60 yüzde 40 da olabilir bu sizin neye ihtiyacınız olduğuyla alakalı
Bol bol balık yiyin diri kalın
Bu beslenme tarzı nasıl olacak?
Yüzde 70 sağlıklı beslenme yüzde 30 eğlenceli beslenmede istediğimi yiyorum. Çünkü yüzde 30 az gibi görünse de bana istediklerimi yeme hakkı tanıyor. Birçok insan sağlıklı deyince sürekli marul düşünüyor. Ama sağlıklı ve düzgün beslenmede bol bol balık var. Özellikle somon ve ton balığı... Biz modeller en çok bu iki balığı tüketiyoruz çünkü somon cilde inanılmaz bir nem, pembelik, dirilik katıyor. Ton balığı da özellikle dirilik veriyor vücuda ve cilde. Düzgün beslenmede bol bol sebze var. Bu sebzeler illa sıkıcı, kuru kuru olmak zorunda değil. Izgara yapabilirsiniz, üzerine zeytinyağı dökebilirsiniz, yanında hafif bir sosla tüketebilirsiniz. Yüzde 30’u her gün, gün içinde kullanıyorum bazen belki tamamını bazen sadece yüzde 10’ununu ama sadece tek bir günde kullanıp, tüketmiyorum. Çünkü sadece kendinize bir gün verip “ne istersem yerim diyorsanız işte asıl kilolar o zaman geliyor” diyor uzmanlar. Fakat gün içinde canınız biraz çikolata mı çekti onu ertelemeyin. O an yiyin.
Eğlendiğiniz sporla kalori yakın
Bikini vücudu için yürüyüş dışında hangi spor yapılmalı? Pilates, crossfit, boks hangisi?
Yaptığımız sporlarda tıpkı bedenimize uygun seçtiğimiz kıyafetler gibi olmalı. Bir spor çok moda oldu hadi herkes pilates, yoga, spinning yapıyor diye yapılmamalı. Hangi sporu yaparken daha çok eğleniyorsunuz önemli olan bu. O zaman farkında olmadan daha çok kalori yakıyorsunuz. Yaptığınız spor görev gibi geliyorsa hemen değiştirin.
Cildi toksinlerden arındırın
Güzel ve bakımlı olmanın altın kuralları neler?
Düzenli ter atmak bu da spor yaparak oluyor tabii vücuttaki tüm toksinleri attığı için cildi ışıl ışık yapıyor. İyi uyumak, çalışmak, yaratmak, üretmek ve üzerine düzenli cilt bakımları yaptırmak ve evde de iyi bakmaya devam etmek.
1 saatlik yürüyüşü küçümsemeyin
Bol şekerli tatlılar ve bayram sofraları bizi bekliyor. Bayram sonrası önerileriniz ne?
Ramazan, bayram bir de üzerine yaz tatili... Mutlaka terazi şaşacaktır. Bence en rahat, kolay, pratik herkesin her yerde rahatlıkla uygulayabileceği yine önerim sadece her gün 1 saatlik yürüyüşler olacak. Bu 1 saatlik yürüyüşler hiç küçümsenmemeli. Ne yapacak ki demesinler. Her gün tempolu bir yürüyüş çok faydalı. Deneyin ve farkı görün. Tek ihtiyacınız olan iyi bir spor ayakkabı sonra bütün açık alanlar sizin. Yani ücretsiz aslında. O yüzden hiçbir şey için bahaneniz yok. Ben çok yoğun programlarımda hiçbir şey yapamazsam hemen yürüyüş yapıyorum ve çok faydasını görüyorum.
Fırfırlı mayolarla atletik görünün
Hangi vücut tipi hangi bikiniyi giymeli?
Bacak boyu kısaysa yüksek oyulmuş bikini altı veya mayo seçilmeli bu bacakları anında daha uzun gösterecektir. Daha atletik, geniş omuzlu görünmek için bu sezon çok moda olan kare kesim, omuzlarında fırfır detayları olan bikini/mayolar tercih edilebilir. Göbek veya kalça kısmında fazlalık varsa mayolar toparlayıcı olur. Aynı şekilde tunik seçimlerine de dikkat edilmeli. Tunik üzerinde çok fazla detay, desen yoksa ve kaliteli bir kumaştan ise daha ince ve uzun görünürsünüz.
Plajda mat rujlar kullanın
Peki ya makyaj?
Yazın plajlar da bile makyajım olmazsa olmaz diyenlere önerim mat rujlar çünkü minimum sekiz saat dayanıyorlar. Yeme, içme, deniz, güneş, ter dinlemiyor hepsine karşı geliyor. Suya dayanıklı mascara da kullanabilirler.
Zamansız parçalar alın
Yaz için gardrobunuza neler eklediniz? Bu yaz olmazsa olmaz parçalar neler?
Ben özel hayatımda illa son trendler dolabımda olsun, bu sezon illa bunları almalıyım diyen biri değilim. Tabii ki işim gereği tüm trendleri tanıtıyorum, detaylı anlatıyorum ama kişinin kendi stili olmalı diye düşünüyorum. Böylece kendi stilinize göre alışveriş yapıyorsunuz, yaşıyorsunuz. Yaşam şekliniz de giyim tarzınızı oluşturuyor zaten. Zamansız parçalar almayı tercih ediyorum genelde. Bu yüzden de dolabımda uzun yıllar kalıyorlar. Ama trendler arasında canlı renkler, desene desen kombinler, ekstreme tasarım spor ayakkabılar görüyoruz.

Haberin Devamı