Gazete Vatan Logo

Yüksek kolesterol cinsel yaşamı etkiler mi?

Kolesterol zannedildiği gibi bir düşman değil. Aslında bu elzem madde vücut hücrelerinin ve seks hormonlarının yapımında kullanılıyor. Sorun kolesterolün karaciğerde fazla üretildiği veya dışarıdan gerekenden çok alındığı durumda oluşuyor. Fazla kolesterol damarların duvarında birikiyor, damar tıkayıcı plaklar oluşturuyor. Damar yaşlanması hızlanınca beyne, gözlere, böbreklere, cilde giden kan akışı azalıyor. Doğru tahmin ettiniz: Kolesterol tıkaçları cinsel bölgeyi de etkiliyor. Sertleşme sorunu başta olmak üzere bir dizi cinsel probleme yol açıyor.

Sertleşme sorunu çekebilirsiniz

Fazla kolesterole bağlı damar plakları oluştuğu damara göre şikayet yaratıyor. Örneğin bacak damarlarını tutan bir tıkanma yürürken ağrıya, kalp damarlarında oluşan bir plak kalp krizine yol açabiliyor. Damar ne kadar geniş ise, ciddi sağlık sorunu yaratacak derece tıkanıklık oluşması o kadar zaman alıyor. Penis damarları erkek vücudunun en küçük damarları. 1-2 mm civarında olan bu damarlarda ufak bir tıkanma bile oluşsa penise giden kan akışı azalıyor. Sertleşmeyi elde ederken veya sürdürürken güçlük yaşanıyor. Giderek sertleşme kalitesi düşüyor ve bazen hiç sertleşme oluşmuyor. Siz de kolesterol yüksekliği yaşıyor ve cinsel sorunlarla boğuşuyorsanız penis damarlarınızı penis doppler gibi yöntemlerle inceletebilirsiniz. Kolesterol seviyelerinin kontrol altına alınması, özellikle de kötü kolesterol LDL’nin düşürülmesi sertleşme kalitesini yükseltiyor.

Kan yağlarını düşürmek
etkili mi?


Kolesterol seviyesi arttıkça sertleşme sorunu riski artıyor. Yapılan bir çalışmaya göre kolesterol seviyesi 240 civarında olan erkekler 150 civarında olanlara göre yaklaşık 3 kat sertleşme sorunu riski altında. Çalışmalar kadınlarda da bu seviyelerin cinsel cevabı geciktirdiğinizi uyarılma, orgazm sorunları yaratabileceğini gösteriyor.

Trigliserit düzeyini azaltmaya çalışın


- Şekerden ve şekerli besinlerden uzak durun.

- Özellikle un, yağ ve şekerden yapılmış besinleri, hamur işi ve tatlıları yemeyin.

- Hayvansal yağ tüketiminizi kısıtlayın. Bitkilerde kolesterol yok, hatırlatalım!

- Balık ve bakliyat tüketin.

- Kuruyemişi azaltın.

- Sebze ve meyve yiyin.

- Omega 3 destekleri alın. (Günde 1,5 3 gr EPA+DHA)

- Alkol kullanımınızı erkekseniz günde 2, kadınsanız günde

1 kadehle sınırlayın.

- Düzenli aerobik egzersiz yapın. Günde en az

10 bin adım atın.

- Sağlıklı bir kilo aralığına inin. Vücut kitle endeksiniz (kilo/boy2)

25’in, bel çevresi erkekler de 94 cm, kadınlar da ise

80 cm’in altında olmalı.

Haberin Devamı