Gazete Vatan Logo

Yolların güçlü samurayı

Mitsubishi Motors’un iddialı SUV modeli Eclipse Cross’u enine boyuna inceleyip uç farklı yol performansını test ettik.

Yolların güçlü samurayı

Önce otobanda hız testi, ardından virajlı yollarda sürüş deneyimi ve son olarak da patikalarda performansını test ettiğim Mitsubishi Motors’un yeni coupe SUV’si Eclipse Cross, Avrupa’nın Türkiye’de de satışa sunuldu. Eclipse Cross, ismini Mitsubishi’nin 1989-2012 yılları arasında ABD’de satılan ve çok sevilen Eclipse spor otomobilinden alıyor. Güneş tutulması sırasında ortaya çıkan parlaklıktan esinlenerek geliştirilen yoğun parlak metalik kırmızı renk araca adını veren unsurlardan bir diğeri olarak görülüyor.

Gelelim Eclipse Cross’un üç farklı yoldaki performansına. İstanbul’dan çıkıp Osmangazi Köprüsü üzerinden Bursa’ya kadar otobanda test ettiğim araç, düz yol performansı ile rakiplerinden farksız bir sürüş keyfi veriyor. Yüksek performans, hız ve güvenli sürüş konfor ile birleşince sol şerit sizin oluyor. Özellikle arka koltukta oturan yolcuların geniş koltuk mesafesi evin oturma odası konforunda bir rahatlık veriyor. Vites geçişleri, yol tutuşu yüksek hızlarda sürücüye keyif veriyor. Sürüş sırasında sıkça kullandığım adaptif hız sabitleme sistemi, çarpışma önleyici uyarı sistemi ve şerit takip uyarı sisteminin oldukça başarılı bir şekilde sürüş desteği verdiğini gördüm, güvenli bir yolculuk için bu özellikleri takip edildiği “Head up Display (Direksiyon üzeri gösterge ekranı) sürüşü kolaylaştırdı.

Haberin Devamı

Dört çekerli sıradışı crossover

Benim test ettiğim Eclipse Cross’un 1,5L turbo benzinli motoru, 163PS güç üretiyor. 250Nm maksimum torka 1800 devir gibi düşük bir devirde ulaşan motor, bu tork seviyesini 4500 devire kadar koruyarak çarpıcı bir performans sunuduğunu gördüm. Altı ileri vitesli manuel veya 8 kademeli CVT şanzıman seçenekleri sunması sürücüye ister performans isterse de konforlu bir sürüş deneyimi veriyor. Ben genelde 8 ileri CVT modunda kullandım ama özellikle virajlı yollarda direksiyondan kumanda ettiğim 6 ileri manuel vites performansıma performans katarken 4WD çekiş konfigürasyonu, rijit gövde yapısı ve iyi kalibre edilmiş süspansiyon sistemi, yol tutuşunun oldulça güçlendirirdiğine şahit oldum. Virajlı yollarda bile araç “yağ gibi kayarak” yol aldı ve özellikle patikalarda Sürekli Dört Çeker Sistemi (S-AWC) Eclipse Cross’un viraj performansını artırıp sürüş keyfini ve güvenliği SUV standartlarının ötesine taşıdığını bana gösterdi. Akıllı telefonumu Eclipse Cross’a Apple Car Play ile bağlayıp orta konsoldaki touchpad kontrol mekanizması sayesinde yoldan gözümü ayırmadan müzik sistemi ve telefon fonksiyonlarını kullandım. Mitsubishi akıllı telefonlarla araç uyumununu üst seviyeye çıkarmış.

Haberin Devamı

Alıcı gözle bakıyorlar

Aracın iç tarasımı da dışı kadar dikkat çekiyor, malzeme seçimi, kaplamalar, dokumalar ve renkler paralel olarak seçilmiş ve özen gösterilmiş. Arka koltuklar 20 cm geriye kayabilmesi de yolcular için konforu artırıyor. Panoromik can tavanı ise havadar bir iç hacim sunuyor. Dinamik hatlarla atletik çizgilerin öne çıktığı Eclipse Cross’a yol boyunca birçok kişinin kafasını çevirip alıcı gözle baktığını gözlemledim.

Hedef büyüttük

Temsa Motorlu Araçlar Genel Müdürü Levent Akpulat, Mitsubishi Motors’un geçtiğimiz yıl globalde yüzde 10 büyüdüğünü belirterek “Bu oran ile Renault Nissan Mitsubishi Motors İttifakı’nın en yüksek büyüme hamlesini gerçekleştiren Mitsubishi Motors, önümüzdeki üç yılda satışlarda yüzde 30’un üzerinde artış hedefliyor. Eclipse Cross’un Türkiye pazarına girmesi bu anlamda önemli. Yılda 2 bin adet Eclipse Cross satışı gerçekleştirerek satışlarımızı dört kat artırmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı