Gazete Vatan Logo

Yok böyle sıçrama

Türk otomotiv ihracatı 2017’de 28.5 milyar dolarla rekor kırdı. Otomotivin anavatanı ABD’ye yapılan ihracatta artış dikkati çekti. Sakaryalı C-HR ile ihracat patladı

Yok böyle sıçrama

Türk otomotiv sektörü 2017’de tarihi yılını yaşadı. Toplam üretim, binek oto üretimi, adet bazında ihracat ve döviz geliriyle tüm zamanların rekoruna imza attı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre, otomotiv 2017’yi 28.5 milyar dolarlık rekor ihracat ile kapattı. Sektörün Aralık ayı ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 2 milyar 491 milyon dolar oldu. Otomotiv böylece 12 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olmayı sürdürdü. Lokomotif sanayinin Aralık ayı ihracatı da yüzde 6 artışla 2 milyar 491 milyon dolara çıktı.

Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 1 artışla 338 milyon dolar olarak gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya ihracat yüzde 11 gerileyerek 277 milyon dolar, üçüncü büyük pazar konumundaki Fransa’ya olan ihracat da yüzde 6 azalarak 250 milyon dolara geriledi.

Aralık’ta önemli ihracat pazarlarından ABD’ye yönelik yüzde 70’lik artış dikkat çekti. Bu sıçramada otomobil ihracatının yüzde 49 bin 896 artması baş rol üstlendi. Otomotivin anavatanına ihracatın patlamasında Toyota’nın Sakarya tesisinde ürettiği C-HR modelini ihraç etmeye başlaması etkiliydi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2017’de 56 bin adetten fazla C-HR’ı ABD’ye ihraç etti. Ülke grubu bazında Aralık’ta da en büyük pazar yüzde 75 ile yine AB ülkeleri oldu.

Haberin Devamı