Gazete Vatan Logo

Yoğurt, jetler için benzersiz bir yakıt kaynağı olabilir

Bilim insanları, peynir altı suyunu jet yakıtlarda kullanmak üzere bir yol geliştirdiklerini resmen açıkladı. Yapılan çalışmalar, yoğurdun sürdürülebilir jet yakıtına dönüştürülebileceğini ortaya koydu.

Yoğurt, jetler için benzersiz bir yakıt kaynağı olabilir

Bilim insanları, atık ürünlerin yoğurt üretiminden biyoyakıt ve hayvancılık yemi katkı maddeleri için bir ham madde haline getirilmesinin bir yolunu buldu.

Çalışma için, peyniraltı suyu bakterileri yararlı kaproik asit ve kaprilik asit içeren yararlı bir bileşik haline getirmek için kullanıldı. Üretim sürecinden kalan peynir altı suyu çoğunlukla süt şekeri laktozu, şeker fruktozu ve laktik asitten oluşuyor.

Her iki bileşik de standart antibiyotiklerin yerini almak üzere hayvancılık yemine eklenebilecek 'yeşil antimikrobiyaller' olarak nitelendirildi.

ABD'nin New York eyaletindeki Cornell Üniversitesi'nin öğretim görevlisi Dr. Lars Angenent'in yaptığı açıklamaya göre "Asidik peyniraltı suyunun jet yakıtından hayvanların da yiyebileceği bir hammaddeye kadar işlevsel hale getirilmesi, sürdürülebilirlik için önemli bir örnek" ifadelerine yer verdi. (NTV)