Gazete Vatan Logo

YKS soru ve cevapları açıklandı! 2020 YKS (TYT,AYT,YDT) soru ve cevapları....

ÖSYM tarafından düzenlenen ve 2 milyon 437 bin 119 adayın katıldığı 2020-YKS tamamlandı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi'nin (YDT) soru ve cevapları yayımlandı. TYT’nin, ikinci sınav olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) etkisi yüzde 40. Sınavda corona virüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde maske ve dezenfektan dağıtıldı. Sınav saatlerinde 81 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İşte YKS soruları ve cevap anahtarı...

YKS soru ve cevapları açıklandı! 2020 YKS (TYT,AYT,YDT) soru ve cevapları....

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları sınavı tamamlandı. Sınavın ilki ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) cumartesi ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün yapıldı. Milyonlarca aday ve ailesi YKS soruları ve cevap anahtarını merak ediyordu...
İŞTE YKS SORU VE CEVAPLARI
ÖSYM tarafından yapılan açıklamada "YKS'nin tüm oturumları tamamlandıktan sonra, planlandığı gibi soruların tamamı kamuoyuyla paylaşılacaktır" denilmişti. Üç oturumda gerçekleştirilen YKS'nin soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından yayımlandı...

İLKLERİN SINAVI
Sınavın ilki ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) cumartesi yapıldı. Yükseköğretim Kurulunca alınan karar gereği, TYT'de geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave edilerek, 165 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi.
TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi.
AYT'DE 180 DAKİKA SÜRDÜ
YKS'nin ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) bugün yapıldı ve 180 dakika sürdü. AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluştu. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtladı. AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluştu. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer aldı. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde oldu. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 120 dakika sürdü. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan sınavda toplam 80 soru yer aldı. 2020-YKS'de adaylar yüz yüze eğitim gördükleri konulardan sorumlu tutuldu ve 12.sınıfın ikinci dönem konularından soru sorulmadı.
CORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ ALINDI
Sınav binalarının/okulların sınavdan önce detaylı temizliği yapıldı ve dezenfekte edildi. YKS'nin her oturumunda, corona virüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda adaylar sınav salonuna geçip sırasına oturduktan sonra sınav süresince maskelerini çıkarabildiler. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirildi.
Kovid-19 durumu olan adaylar tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınava alındı. T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulunduruldu.
SONUÇLAR 28 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
YKS'nin yapıldığı Cumartesi 09.30-15.00, pazar 09.30-18.30 saatlerinde 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. ÖSYM takvimine göre, YKS sonuçları 28 Temmuz 2020'de açıklanacak.
İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
YKS BARAJ PUANLARI KAÇ OLACAK?
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 170 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecekler.
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 170 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunuyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor.
YKS YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK
Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; YKS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ileilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilecek.
TYT’NİN İKİNCİ SINAVA ETKİSİ YÜZDE 40 OLACAK: 15 NET İLE ÜNİVERSİTELİ OLUNABİLECEK
Milyonlarca aday, bir üniversite kapısını aralamak için iki günlük maratonu tamamladı. İlk sınavın değeri çok yüksek. Çünkü TYT’nin, ikinci sınav olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) etkisi yüzde 40. Yani TYT’de iyi performans göstermişseniz, istediğiniz bölüme girmeniz çok daha kolaylaşacak. Ancak bir üniversitenin lisans bölümüne girme gibi bir hedefiniz yoksa 120 sorudan 14-15 soruyu net olarak doğru yapmanız size 2 yıllık meslek yüksekokullarının kapısını açabilir.
32 NET YAPANA 4 YILLIK BÖLÜM
Eğitim uzmanlarına göre bir öğrencinin sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarının hesaplanabilmesi için TYT 150 barajını geçmiş olması gerekiyor. Ancak kendini bu barajlarla sınırlandırmayıp daha fazla sayıda soruyu doğru cevaplayan adaylar AYT barajına kendilerini yaklaştırırlar. 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebilmek için adayların TYT’de netleri biraz yüksek ise AYT’de yarım net almaları bile 170 puan barajını geçmelerine yetiyor.
Uzmanlar bu netlerin hesaplanmasını şöyle açıklıyor: “Adayın zaten 150 barajını geçebilmek için asgari yapması gereken net sayısı 14-15. Aday, 150 barajını geçtiğinde AYT’de örneğin matematikte 12, fen bilimlerinde 5,5 net yaparsa AYT’de 17,5 net yapmış oluyor, bununla da sayısal 170 barajını geçiyor. Kısaca sınav toplamında yaklaşık 32 net yapmış olursa 4 yıllık bir bölüme geçebiliyor. Sayısal bölüm öğrencisi, TYT’de 53 soruyu doğru yapmışsa, AYT’te yarım matematik neti yaparak sıralama sınırlaması olmayan biyoloji, fizik gibi bölümleri kazanabiliyor.Sözel bölümde ise 50 TYT sorusu doğru olan biri, edebiyat, sosyal bilimler sorularından yarım net çıkardığı zaman 170 barajını geçerek, tercih yapma hakkı elde edebiliyor. Sözelde arkeoloji, sanat tarihi gibi yerler ile vakıf üniversitelerindeki iletişim, tarih, halkla ilişkiler gibi yerlere girebilir. Eşit ağırlıkta da durum pek farklı değil. 51 TYT netine sahip bir aday, edebiyat, sosyal bilimlerden yarım net çıkarırsa taban puanı oluşmamış, kontenjanlarını doldurmakta zorlanan eşit ağırlık programları olan iktisat, işletme, çalışma ekonomisi gibi alanlara girebilir.”
YKS ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?
Sınavdan çıkan öğrencilerden Mustafa Sakarya, sınavın zor olduğunu, sosyal ve felsefe grubunda zorlandığını, matematiğe ise bakamadığını söyledi.Öğrencilerden Soner Terkeş de, sınavının güzel geçtiğini belirterek, tüm öğrencilere başarılar diledi. Terkeş, "İnşallah hayırlısı ile sınavı başarıyla kazanacağız. Hedefim tıp fakültesini kazanmak. Hem çalışıp hem de okumak istiyorum. İnşallah emeğimizin karşılığını almaya çalışacağız. Üniversiteye girmek çok güzel ve inşallah emeğimizin karşılığı alırsak üniversiteyi kazanabilirsek daha mutlu olacağız. " diye konuştu.
Öğrencilerden Can Çöğen ise, "Sınavım normale göre başarılı geçti. Yapamadığım sorular oldu ama genelde kolaydı. Sağlık açısından da sosyal mesafe kuralları çok iyiydi ve koronavirüs tedbirleri başarılı olarak sınavda alınmıştı. Hedefim pilot olmak ve Özyeğin Üniversitesini kazanmak istiyorum." dedi.

Haberin Devamı