Gazete Vatan Logo

Yıldıramadılar, küllerden doğup şampiyon oldular

Hacer ve Dilber. İdil’de okulları teröristlerce yakılıp yıkıldı. Başka okullarda eğitimlerini sürdürmeye çalıştılar. Terör sürerken TEOG’a hazırlandılar ve ‘bizi yıldıramazlar’ deyip ikisi de şampiyon oldular

Yıldıramadılar, küllerden doğup şampiyon oldular

Şırnak’ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK’lı teröristlerce biri yakılan, diğerine de büyük hasar verilen okullardan iki öğrenci, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak, Türkiye birincileri arasına girdi.

İlçedeki Cumhuriyet Ortaokulu, geçen yıl iki kez PKK’lı teröristlerce yapılan saldırılarda yakılarak, büyük ölçüde zarar gördü. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan tadilatla okul, tekrar eğitim öğretime açıldı.

Geçen yıl terör operasyonları sırasında PKK’lılarca “karargah” gibi kullanılan Bener Cordan Ortaokulu ise teröristlerin verdiği zararla kullanılamaz hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında okul, yerine yenisi yapılmak üzere yıkıldı.

Bu okullarda okuyanlar da eğitimden uzak kalmamaları için başka okullara nakledildi, öğrencilere telafi eğitimi verildi. Her iki okulda okuyan 2 öğrenci de yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen TEOG ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda tüm soruları doğru yanıtlayarak, Türkiye birincileri arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Terörün içinde umut

Türkiye birincilerinden Bener Cordan Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Hacer Abay, 8 çocuklu bir ailenin kızı olduğunu söyledi. Bütün olumsuzluklara rağmen yılmadığını dile getiren Abay, “Hazırlanma süresince televizyon ve telefondan uzak durdum. Okulda öğretilen konuları evde tekrar ederek, konular üzerinde testler çözdüm. İlk Ankara Fen Lisesinde okumak ve ileride doktor olmak istiyorum” diye konuştu.

TEOG’da Türkiye birincileri arasında yer alan Cumhuriyet Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Dilber Aslan da olumsuzlukların kendisini yıldırmadığını, bu sayede başarılı olduğunu anlattı. Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Terör saldırılarında okulumuz iki kez yakıldı. Okuldan uzak kaldık. Köyde ders çalışmak zorunda kaldım. 9 çocuklu bir ailenin ferdi olarak ev şartlarında ailem bana çalışma ortamı sağladı. Özellikle akşam çalıştım. İlk TEOG’da 113 net yaptım, ikincisi için daha çok çalıştım. Mersin Fen Lisesine gitmek ve doktor olmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Gamze, Digor’un TEOG birincisi

Türkiye-Ermenistan sınırı yakınlarındaki Digor İlçe Belediyesi’nde çalışan Yakup Budak’ın 7 çocuğundan Gamze Budak, 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasında yer aldı. Budak’ın okul arkadaşları Abdullah Yakışır, Cebar Günen, Kasım Özçapkurt, Nursel Altığ ve Serap Yulalar ise, Türkiye ikincisi oldu. TEOG hazırlık aşamasında Vali Rahmi Doğan, Digor Kaymakamı Mustafa Güngör, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yunus Çelikin sağladığı olanaklar, ve öğretmenlerin fedakârlıkları başarıda önemli rol oynadı.