Gazete Vatan Logo

Yerlileşmenin STAR’ı

Türkiye’nin petrol ürünlerinde 1.5 milyar dolarlık ithalatını önleyecek ve cari açıkla mücadeleye büyük katkı sağlayacak Star Rafineri açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6.3 milyar dolarla tek kalemde yapılan en büyük yatırım özelliğini taşıyan Star Rafineri için “Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesi” dedi

Yerlileşmenin STAR’ı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SOCAR Star Rafinerisi’ne ilişkin, “Bu rafineri Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1.5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İzmir’in Aliağa ilçesinde yapımı tamamlanan SOCAR Star Rafinerisi açılış törenine katıldı.

Toplamı 10 milyar $

Star Rafinerisi’nin açılışıyla dünyaya örnek teşkil eden iki ülke ilişkilerinin bir adım daha öteye taşındığını vurgulayan Erdoğan, “Azerbaycan’la ilişkilerimizi sadece hamaset, sadece siyaset boyutunda bırakmayıp güçlü bir ekonomik çerçeveye de oturtuyoruz” şeklinde konuştu.

Star Rafinerisi’nin 6.3 milyar dolarlık bir yatırım olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun dışında konteyner limanı ve petro kimya tesislerinin de ele alınmasıyla yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırımın bulunduğunu kaydetti.

En büyük yatırım

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın bu yatırımı Türkiye’ye kazandırdığını belirten Erdoğan, “Son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olan Star Rafinerisi Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesislerinden biri olarak inşallah faaliyet gösterecektir. Rafineri ülkemizin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip projesi olma özelliğini de taşıyor. Böyle bir yatırım olunca bizim üzerimize düşen de bir görev var, kendilerine ayrıca bir destek de vereceğiz, o destek de bundan böyle sadece bakanlıkta bütün muameleler yürümek suretiyle işlemler bu teşvikten de istifade etmiş olacak. Zira marifet iltifata tabidir, iltifatsız olursa zaidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Bu rafineri Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1.5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Günde 214 bin varil, yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine ve 1.6 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip rafineride dizel, nafta, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek. Böylece Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine önemli bir girdi sağlamanın yanında Ege Bölgemizin refahını da yükseltmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Demirören tebrik etti

Açılışa katılan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören iki lideri böyle bir yatırımı Türkiye’ye kazandırdıkları için tebrik etti ve ‘Hayırlı olsun’ dedi.

Tanap’tan sonra bir dev proje daha

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da açılışta yaptığı konuşmada Eneri Bakanlığı görevini üstlendiği dönemden bu yana bu tesisin yapımına büyük önem verdiklerini sadece sağlayacağı istihdam veya yatırım tutarı ile değil bu endüstride Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmaya vereceği katkıdan dolayı da heyecanlandıklarını dile getirdi. “İşte bugün Yeni Ekonomi Programımızın temel hedef alanlarının başında gelen cari açığın azaltılması ve katma değeri yüksek ürün üretimi stratejilerimizi tam anlamıyla karşılaması nedeniyle heyecanımız bir kat daha arttı. TANAP’tan sonra bir dev proje daha hayata geçiyor” diyen Albayrak, açılışta verilen fotoğrafın dünyanın içinden geçtiği karamsarlığa, belirsizliğe de aslında en güzel çözüm formülünü sunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

En pozitif biziz

Albayrak son ekonomik gelişmeleri de değerlendirdi ve şöyle devam etti: “Özellikle son dönemde ekonomide yaşadığımız spekülatif atakları ve dalgalanmaları geride bıraktık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçirdiğimiz aksiyon planları ve ilan ettiğimiz YEP ile birlikte sadece son bir ayı aşkın sürede, makroekonomik göstergelerde dünyada en pozitif performansı sergileyen ülkelerin başında geliyor Türkiye. İşte bu yolda, ortaya koyduğumuz hedeflere kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Star Rafinerisi, yeni dönem önceliklerimizin önemli bir örneği.”

Türkiye dünyada söz sahibi, bu bizi sevindiriyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde dünya çapında büyük bir güce ulaştığını belirterek, “Türkiye dünya çapında söz sahibi. Bu bizi çok sevindiriyor. Türkiye’nin gücü bizim gücümüz” dedi.

Haberin Devamı

Aliyev, bu dev yatırımın Türkiye ve Azerbaycan kardeşlik tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu bildirdi. Türkiye’ye 3’üncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve kardeş Türkiye topraklarında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Aliyev, 2 ülke arasındaki ilişkinin en yüksek seviyede bulunduğunu ve bunun da asırlar boyu birlikte olan insanlar için doğal olduğunu aktardı.

Türkiye ile birliğin ‘sarsılmaz’ olduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu anımsattı.

Haritayı çiziyoruz

Türkiye ile diğer önemli projeleri de hayata geçirmeye hazırlandıklarını kaydeden Aliyev, “Her proje, bölge için Avrasya için önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan güçlü siyasi irade gösteriyor. Avrasya’nın enerji ve ulaştırma haritasını çiziyor. Bu yeni haritaların altında bizim imzamız var. Bütün bu projeler büyük maliyet gerektiren projeler. Burada kardeş ülkelerin ekonomisine büyük yatırım yaptık” diye konuştu.