Gazete Vatan Logo

Yerlilerin zaferi

Türkiye’de üretilen yeni modellerin yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi görmesi sayesinde dış ticaret açığı 7 yıl sonra ilk kez artıya geçti. İhracat ithalatı solladı, 1.7 milyar $ fazla verildi

Yerlilerin zaferi

Türk otomotiv sektörü yeni otomobil projeleriyle tarihinin en başarılı dönemlerinden birini geçiriyor. Üretim ve ihracat yine rekor koşarken, ‘kara delik’ cari açık yeni yerli modeller sayesinde kapandı. Otomobilde dış ticaret açığı 7 yıl gibi uzun bir aradan sonra ilk kez artıya geçti. Böylece son 3 yılda 6 milyar dolarlık projelere imza atan Türk otomotiv sektörü, yatırımların meyvelerini topladı.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) yayınladığı Dış Ticaret Raporu’na göre, binek otomobil ithalatı yılın ilk 3 ayında yüzde 34 gerileyerek 1 milyar 892 milyon dolardan 1 milyar 253 milyon dolara indi. İhracat tarafına baktığımızda Ocak-Mart döneminde yüzde 88 büyüyerek 1 milyar

601 milyon dolardan 3 milyar 6 milyon dolara yükseldi. Yeni modellerin etkisiyle sıçrama yapan ihracat sayesinde otomobilde 1 milyar 752 milyon dolar fazla verildi ve yüzde 702’lik artış sağlandı. Geçen yılın ilk 3 ayında 291 milyon dolar dış ticaret açığı verilmişti.

Otomobilde en son dış ticaret fazlası 1 milyar 820 milyon dolarla 2009’da verilmişti. Toplam otomotiv dış ticaretinde de 2 milyar

Haberin Devamı

723 milyon dolarlık fazla elde edildi. Sektör geçen yılın aynı döneminde de 826 milyon dolar artıdaydı.

11 yılda 16.8 milyar $ fazla

Cari açığı tetiklediği eleştirileriyle adeta ‘günah keçisi’ ilan edilen otomotiv sektörü son 11 yılda dış ticarette sadece 2 kez açık verdi. Otomotiv sanayi 2006-2016 yılları arasında

16.8 milyar dolar artıya geçerek, eleştrilere yanıt vermiş oldu.

Avrupa’nın otomobil üretim merkezi olduk

Otomobilde 7 yıl aradan sonra fazla verilmesinde ‘yerli model’ projeleri etkili oldu. 1 milyar dolarlık Egea Ailesi, Renault’nun en çok satan modeli Megane Sedan’ın 200 milyon euro yatırımla yeniden ülkemizde üretilmeye başlanması, Bursalı Clio’nun yenilenmesi, 10’uncu jenerasyon Honda Civic’in Şekerpınar tesisinde üretilerek satışa çıkması, Toyota’nın Corolla modeli ve ilk yerli SUV’u C-HR, Hyundai’nin İzmitli i20’si hem binek oto ihracatının yüzde 50’den fazla artmasını hem de iç pazarda yerlilerin oranının yükselmesini sağladı. Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üssü olan Türkiye, bu ürünlerle otomobilde sayılı üretim merkezlerinden biri haline geldi.

Haberin Devamı

8 aydır 2 milyar $’ı geçiyor

Türkiye ihracatının 5’te birini tek başına gerçekleştiren otomotiv sektörünün yükselişi Mayıs’ta da sürdü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv ihracatı yüzde 28.4 artışla 2 milyar 566 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Lokomotif sektör 8 aydır üst üste 2 milyar dolar barajını geçerken, Mayıs’ta aylık bazda tarihteki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı. Otomotivin Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay yüzde 20.6 oldu. Yılın ilk 5 ayında dönemi ihracatı da bir önceki seneye göre yüzde 24 büyüyerek 11.8 milyar dolar oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, binek otomobil ürün grubundaki yüzde 64 oranındaki artışın Mayıs ayı performansında temel belirleyici olduğunu belirtti. Sabuncu, şunları söyledi:
“En büyük ilk 3 pazarımız olan Almanya’ya otomobil ihracatı yüzde 57, İtalya’ya yüzde 67 ve Fransa’ya yüzde 51 artış gösterdi. Ayrıca tüm ana ihracat kalemlerinde ihracat artışı kaydettik. Mayıs’ta en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin tamamına çift haneli ihracat artışı görüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı