Gazete Vatan Logo

Yerin altında mağaza!

Taksim-4.Levent metrosunun Levent istasyonunda modern bir Mısır Çarşısı kurulacak...

Yerin altındaki mağazalar dev AVM’lere rakip olacak...

TURYAP, Ulaşım A.Ş işbirliğiyle günde 150 bin kişinin kullandığı Taksim- 4. Levent metro hattında perakende ve gayrimenkul sektörünün nabzını tutacak. Levent istasyonunda hem modern bir Mısır Çarşısı kurulacak, hem de 4 bin m2’lik bir alanda 65 marka m2’si 100 dolardan başlayan bedellerle mağaza kiralayacak. Gayrettepe istasyonunda da 80 inşaat şirketi tanıtım ofisi kuracak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak mevcut tramway, metro, hafif metro gibi ulaşım hatlarının işletmeciliğini yapan İstanbul Ulaşım A.Ş işbirliğiyle geçen yıl ihale düzenleyerek İstanbul’da Taksim, Osmanbey, Mecidiyeköy, Ataköy gibi 22 farklı bölgede yer alan metro istasyonlarındaki ticari alanları 4 yıllığına kiraya veren TURYAP, perakende ve gayrimenkul sektörünü günde 150 bin kişinin kullandığı Taksim- 4. Levent metro hattında buluşturmaya hazırlanıyor. Günde 35 bin kişinin kullandığı İstanbul Levent Metrosu’nda 65 mağazanın yer alacağı Eco Brands ve modern bir Mısır Çarşısı’nın yer alacağı Eco Bazaar projelerini hayata geçirmeyi planlayan TURYAP, Gayrettepe istasyonunda da 80 gayrimenkul şirketinin tanıtım ofislerini kuracağı Real Estate Bazaar’ı kurmayı planlıyor.



Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, Gayrettepe istasyonundan başlayıp Levent’e kadar devam eden metro hattı paralelinde hayata geçirilecek bu alanların TURYAP’ın 3T ön markasıyla Nisan 2011’den itibaren 10 yıl süreyle kiralanacağını ve mağazaların takip eden yıllar içinde kullanıcısına opsiyonlanacağını açıkladı. Bu alanların 1 Temmuz’da açılacağını kaydeden Sarıbay, “Metrocity, Levent Plaza, Eria Tower, Özdilek ve Kanyon AVM’lerin geçiş noktaları olan Levent istasyonunda 4 bin metrekarelik alanda 65 marka, büyüklüğü 10 ile 100 metrekare arasında değişen mağazaları m2’si 100 dolardan başlayan fiyatlarla kiralıyor. Ünlü markalarla prensipte anlaştık, ön talep topluyoruz” dedi.

No-name markalar da olacak

Metrekare kiralarının 500 dolara kadar çıkmasının beklendiğini söyleyen Sarıbay, “Geçen yıl, ihaleye çıkardığımız metro istasyonlarının kiralanabilir alanları banka ATM’lerinde m2’si 250 dolardan başlayıp 2 bin dolara varan rakamlarla kiracı bulmuştu. Yıllık 240 bin doları bulan bu kira, alanında rekora imza atmıştı” dedi.
Metrocity ile Kanyon’u bağlayan Levent istasyonunda yer alacak Eco Bazaar ve Eco Brands’in no-name markaları da içereceğini söyleyen Eco Brands Genel Müdürü Murat Denizel ise “Bu alanlar, ‘kolay ulaşılabilir’ olmalarıyla fark yaratacak. Her ne kadar AVM’ler olsa da, biz Türk milleti olarak çarşı, pasaj seviyoruz. Mağazalar, burada AVM’lerin aksine belirli formatların dışına da çıkabilecek” diye konuştu.

Aylık ciro m2’de 2 bin doları bulur

Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, “Burası gelirimizi yüzde 3-4 oranında destekleyecek. Bundan sonra açacağımız yeni metrolarda da aynı sistemi getirmek istiyoruz” dedi. Ulaşım A.Ş’nin böylece hem yatırım maliyetini azalttığını hem de gelir elde ettiğini söyleyen Aziz Sarıbay, “Onlara yılda 5.5 milyon dolarlık kirayı garanti ettik. Bunun üzerinde elde edilecek toplam gelirin yüzde 70’i Ulaşım A.Ş’nin, kalanı bizim olacak” dedi. Eco Brands Genel Müdürü Murat Denizel ise, “Buradaki mağazalar AVM’lerde açılan mağazalara göre 10-12 misli ciro elde edecek. Metrekare başına aylık ciroları 2 bin doları geçecektir” değerlendirmesini yaptı.

Taksim- 4. Levent hattı günde 400 seferle yüzbinlerce yolcu taşıyor

14.5 km uzunluğundaki Taksim-4 Levent hattına 6.5 dakikada bir yapılan seferlerin gün içindeki toplamı 400’e yakın. İstasyonların her bölgesinde bulunan kameralarla sistem sürekli gözlemleniyor. Hatta yer alan Gayrettepe istasyonunun altındaki 5 bin metrekarelik koridorda Real Estate Bazaar adı verilecek proje kapsamında “sürekli bir emlak fuarı” gibi gayrimenkule ilişkin tüm ihtiyaçlara tek çatı altında yanıt verilecek. TURYAP, Real Estate Bazaar’da bir üniversiteyle işbirliği sağlayarak emlak pazarlama ve değerleme konusunda yüksek lisans (master) eğitimleri de verecek. Eco Bazaar’da organik ürünler Mısır Çarşısı anlayışıyla baharat, şarküteri, kuruyemiş, manav ve bakliyat reyonları ile açık pazar konseptiyle satışa sunulacak.

İstanbul’da 22 farklı bölgede yer alan metro istasyonlarındaki ticari alanları 4 yıllığına kiraya verilirken, bu alanlarda İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Citibank’ın ATM’leri dışında Fornetti (24 noktada / unlu mamüller), Kahve Dünyası (15 noktada), Smartcube (17 noktada/ gazete-dergi), Pratik Nokta (39 noktada/ ödeme sistemleri), Metro Stop (2 noktada/ gıda), Flormar (6 noktada/ kozmetik), Rebul Eczanesi (1 noktada) ve Oklava (3 noktada/ tatlı) yer almak üzere sözleşme imzaladı.

* Levent Plaza, Eria Tower, Özdilek, Metrocity ve Kanyon AVM’nin geçiş noktasında yer alan Levent metro istasyonunda hayata geçirilecek 3T Eco Bazaar ve 3T Eco Brands, tüm hafta açık olacak.

* Gayrettepe Metro İstasyonu’nda yer alacak 3T Real Estate Bazaar ise konut, ofis, dükkan, arsa, devremülk gibi emlak projelerini biraraya getirecek.

Haberin Devamı