Gazete Vatan Logo

Yeni kredi müjdesi

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ihracatçılara iki müjde verdi: Eximbank’ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100’e kadar kefalet sağlanabilecek. Komisyon ücreti sıfırlanacak

Yeni kredi müjdesi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti sisteminin geliştirilerek esnaf ve ihracatçı için daha etkin hale getirildiğini belirterek, “Yapacağımız yeni düzenlemeyle Eximbank’ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100’e kadar kefalet sağlanabilmesinin önünü açacağız” dedi. Şimşek ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücretini sıfırlayacaklarını bildirdi.

İkinci kurum geliyor

KOBİ’lere ihracatçılara ve finans kurumlarına kolaylık sağlamak amacıyla kredi garanti mekanizmasının yeniden yapılandırıldığını ve kefalet sisteminin kapsamının genişletildiğini ifade eden Şimşek, Hazine Müsteşarlığının Kredi Garanti Kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limitinin 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarıldığını hatırlattı. Halkbank’ın da ikinci bir kredi garanti kurumu kurulacağını anımsatan Şimşek, iki ayrı kredi garanti kurumunun varlığı sonucunda oluşan rekabet sayesinde sistemin daha verimli işlemesinin beklendiğini ifade etti. Yeni düzenleme ile ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan, binde 5 ile yüzde 1 arasında değişen, bazı kredilerde de yüzde 1’i geçen komisyon ücretinin sıfırlanacağını belirten Şimşek, bu şekilde esnafın katlandığı maliyetin azaltılmasının planlandığını söyledi.

Haberin Devamı

İstihdam yaratılır

Mehmet Şimşek, bankaların da kefalet sağlaması ve iki kredi garanti kurumunun varlığıyla finans sektörünün, zor durumdaki firmalara ve işlerini büyütüp geliştirmek isteyen firmalara sunabileceği kredi imkanlarının artmasının sağlanacağını vurguladı.

Mehmet Şimşek, “Ayrıca bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının olumlu yönde etkilenmesi ve finansmana erişim problemleri çözülen KOBİ’lerin ve diğer KOBİ dışı önemli firmaların yatırımlarının artması ve böylece istihdam yaratılması bekleniyor” diye konuştu.

Şimşek, kredi garanti kurumlarının finansmana erişimde aldıkları rolün artmasının bir sonucu olarak, bu kurumların Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) denetlemesine tabi olması için gerekli çalışmaların da hızla başlatılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı