Gazete Vatan Logo

YEE'nin "Türkçe Yeterlilik Sınavı" yapıldı

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından 2017 yılının ikinci "Türkçe Yeterlik Sınavı", 29 ülkede eş zamanlı olarak yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından 2017 yılının ikinci "Türkçe Yeterlik Sınavı", 29 ülkede eş zamanlı olarak yapıldı.

YEE'den edinilen bilgiye göre, iki oturum halinde 29 ülkede 33 şehirde eş zamanlı yapılan sınava dünyanın dört bir yanından 710 kişi katıldı.

En çok başvurunun Azerbaycan'dan yapıldığı sınava sırasıyla Türkiye, Kazakistan, Almanya ve Cezayir ilgi gösterdi. Geçen yıl aynı dönem yapılan Türkçe yeterlilik sınavına 600 aday katılırken, bu yıl katılım oranı yüzde 18 artış gösterdi.

Sınavda, adaylar kendilerine tanınan 165 dakikanın 60 dakikasında okuma becerilerine, 45 dakikasında dinleme becerilerine, 60 dakikasında ise yazma becerilerine ilişkin soruları yanıtladı. Sınavın ikinci bölümünde ise YEE uzmanları tarafından adayların karşılıklı ve bağımsız konuşma becerileri ölçüldü.

Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavın sonuçları, 20 gün sonra açıklanacak.

Okuma, dinleme, yazma ve konuşma şeklinde 4 temel dil becerisinin ölçüldüğü sınavda başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

Haberin Devamı

Türkçe Yeterlilik Sınavı, yılda üç kez yapılıyor.

Dünya YEE ile Türkçe öğreniyor

YEE, 40 ülkede 50 enstitü ve dünyanın farklı ülkelerinde yaklaşık 100 irtibat noktasıyla şimdiye kadar 100 bin kişiye Türkçe öğretti.

Uluslararası alanda uygulanan ve YEE tarafından geliştirilen Türkçe Yeterlilik Sınavı ile Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor.

İlki 2013'te uygulanan sınava bugüne kadar 4 bin 250 aday katıldı, sınavda başarılı olan 2 bin 815 aday Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

Türkçe Yeterlik Belgesine sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Belge ayrıca Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyenlere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı

Sınavın üçüncüsü 12 Ağustos'ta yapılacak.