Gazete Vatan Logo

Yazın idrar yolu enfeksiyonları cinsel performansı da düşürüyor!

Son yıllarda yapılan çalışmalar sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma sızı gibi şikayetlerin cinsel performansı düşürdüğünü, sertleşme sorunu yarattığını gösteriyor. Yani idrar yolu enfeksiyonları idrar yolu sıkıntılarına yol açmakla kalmıyor, cinsel performansı da düşürüyor. İdrar yolu şikayetlerinin ortadan kaldırılmasının cinsel mutluluğunuzu arttıracağını bilmelisiniz. Yaz aylarında özellikle sıvı alımının yeterli olmaması enfeksiyonların barınması için uygun ortam hazırlıyor. Cinsel bölge temizliğine dikkat edilmemesi, yüzme sonrası mayo değiştirilmemesi de riski yükseltiyor.
İdrar yolu enfeksiyonları aslında hafif ve kolay tedavi edilen hastalıklardır. Ancak ihmal edildiklerinde böbreklere kadar uzanıp kalıcı hasarlar bırakabilirler. Peki yaz aylarında sıklaşan bu enfeksiyonlardan nasıl korunacaksınız? İşte idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili bilmeniz gerekenler:

Tedaviyi geciktirmeyin

Aslında idrar yolu enfeksiyonlarının tanısı oldukça kolay. İdrar tetkiki ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli. Sık tekrarlayan veya tedaviye dirençli olan enfeksiyonlarda ise idrar akımı ölçüm testleri (sistometri), sistoskopi (ışıklı bir boru ile mesanenin incelenmesi) ve IVP (ilaçlı böbrek filmi) gibi tetkikler istenebiliyor. Çoğu vaka antibiyotik tedavisine yanıt veriyor. Bol sıvı almak tedaviyi hızlandırıyor. Kasık bölgesine uygulanacak sıcak kompresler de idrar yaparken duyulan yanma hissini azaltıyor. Ancak enfeksiyon böbreklere ulaşmış ise hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlarda ise altta yatan nedeni düzeltmek için ameliyat önerilebiliyor.

Erkeklerde riski bunlar arttırıyor!


Böbrek taşı: Böbreklerden dışarıya doğru ilerleyen taşın yarattığı küçük travmalar ve kısa süreli tıkanıklıklar enfeksiyon nedenidir.

Prostat büyümesi: Prostat büyümesi mesane içinde idrar birikimine yol açarak enfeksiyon riskini arttırır.

Zayıf bağışıklık: Diyabet ve diğer kronik hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatıp enfeksiyonları sıklaştırabilir.

İleri yaş: Her beş kadından biri hayatının herhangi bir döneminde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanır. Bu risk ilerleyen yaşlarda artar. 65 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 10’unda da idrarda bakteri görülmektedir. İleri yaşlarda enfeksiyon, idrar yolu belirtisi vermeyebilir. Bu durum yanlış veya geç tanıya neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar idrar yolunu etkileyebilir.

Dış nedenler: Cerrahi girişimler, sonda takılması, vajinal krem, kayganlaştırıcı gibi maddelere karşı gelişen alerjik durumlar idrar yolu enfeksiyonu yaratabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunma yolları

- Günde 6-8 bardak su içmeye gayret edin.
- Alkol ve kafein içeren içecekleri aşırı tüketmeyin.
- İdrarınızı tutmayın, tuvalete gitmek için idrar hissinin gelmesini beklemeyin ve her 3-4 saatte bir idrara çıkmaya çalışın.
- Cinsel bölgenizi temiz tutun. Â Cinsel bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin, ıslak mayo ile kalmayın.
- Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.

Balayı sistiti nedir?

Cinsel ilişki esnasında meydana gelen mikroskobik travmalar enfeksiyon riskini arttırır. Örneğin ilk kez cinsel ilişkide bulunan ya da her zamankinden daha yoğun cinsellik yaşayan pek çok kadında 12-24 saat içinde yanma başlar.

Kızılcık desteği


İdrar yolu enfeksiyonlarında cranberry (kızılcık) ekstrelerini içeren besin desteklerini veya çay ile meyve sularını deneyebilirsiniz.

Bu şikayetlere dikkat!

- İdrara çıkmak için kuvvetli bir istek
- İdrar yaparken yanma
- Sık ve az miktarda idrara çıkma
- Kasık ağrısı
- Kötü kokulu idrar
- Bulanık idrar
- Kanlı idrar
- Ateş
- Böğür ağrısı

Haberin Devamı