Bit pazarı turları

Canınız mı sıkılıyor bu Pazar? Hadi çıkın bir maceraya, ikinci el pazarlarından birine gidin. Geçmişin kokusunu, dokusunu elinize alın. Biraz maceracı bir ruh olun. Gününüze renk gelecektir. Ben de maceracı birkaç arkadaşımın peşine takıldım. Dolapdere Bit Pazarı’na, oradan da Bomanti (Feriköy) ikinci el pazarına uğradık. Hiç bit pazarına gittiniz mi? Gitmelisiniz. Yoksa hayatınızda bir şeyler eksik kalmış diye düşünebilirsiniz.

Bit pazarı turları

Pazar günleri kurulan bu pazarlarda, yerlerde, tezgahlara serilmiş o eski, değişik hatta tuhaf, ilginç, salaş eşyalar arasında dolanmanın keyfi bir başka oluyor. Bir çeşit “nostalji çarpması” gibi bir şey... “Bundan bizim evde vardı” veya “Çocuklar bizde de vardı bundan” gibi laflar, dolaşırken ağzınızdan bir bir dökülüyor. Biraz daha ilerleyin. Tezgahların üstünde antika kül tablaları, vazolar, kalemler ve saatler... Az ileride, ikinci el kıyafetler, enteresan renkte gömlekler, çok az kullanılmış, 1960’lardan kalma el yapımı ayakkabılar. Heyecanla baktığınız diğer tezgahlarda antika kristal viski ve şarap kadehleri, çeşitli şömine maşa ve kürek takımları... Çantalar, elbiseler, avizeler, eski fotoğraflar ve çeşit çeşit çerçeveler... Hiç aklınıza gelmeyecek, gerekli, gereksiz yüzlerce eşya arasında kaybolup gidiyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu pazarların en büyüğü, zamanında Topkapı’da kurulurmuş. Belediyenin çevre düzenlemesinden sonra, öyle eskisi gibi bol çeşitlerle tezgah kurulamıyormuş. Yasaklanmış. Bundan 5-6 sene önce de Kadıköy Altıyol’da açılmaya başlayan bir pazar da kapatılmış. Yeni bir yer de gösterilmemiş. Kasımpaşa Dolapdere bit pazarının yanı sıra Beyazıt Çınaraltı’nda, Eminönü Rüstempaşa Camisi arkasında, Sancaktepe’de, Samandıra Oto Satış Pazarı’nın içinde, Kartal Açık Oto Pazarı’nda da bit pazarı kuruluyormuş.

Kararımız kesin. Oralara da uğrayacağız. Tezgâhlarda gördüğünüz hemen her şey, sizi yarınlara değil, dünlere götürüyor. Küçük bir ücret karşılığında aldığınız bir şey, sizi bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Duygusallaşıyorsunuz. Tezgâhlar arasında dolaşırken, bazen unuttuğunuz bir anı geliyor aklınıza. Takılıp kalıyor, bazen gülüyor, bazen şaşırıyorsunuz. Bazen de, gözleriniz doluyor.

Haberin Devamı

Bit pazarı turları

Dünyadaki en ünlüleri

Yolununuz belki yurt dışında bu adreslere düşer. İşte bu konuda önemli bazı noktalar...
- Hafta sonları sabah 7.00-13.00 arasında, 300’e yakın standı olan Paris’teki Puces de Vanves Bit Pazarı. Mobilyalar, kumaşlar, resimler, plaklar ve bir sürü eşyanın yanı sıra, Paris’in kalbinde güzel bir gün geçireceğiniz bir yer...
- Dünyanın en ünlü bit pazarlarından biri de Berlin’deki Prenzlauer Berg semtinde bulunan Mauerpark bit pazarı. Almanya’da bir diğer adres ise, dünyanın en çok ziyaret edilen bit pazarlarından biri, Bavyera Bölgesi’nde bulunan Theresienwiese Bit Pazarı.
- Avrupa’nın bit pazarlarıyla ünlü bir diğer şehri ise, Amsterdam. Joordan bölgesinde yer alan Noordermarkt bit pazarında her şeyi bulmanız mümkün.
- Eski eşyalar İlginizi çekiyorsa, bit pazarlarıyla ünlü Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya da uğrayın. Alexander Nevski Meydanı’nda, katedralin önünde, haftanın her günü kurulan bit pazarında, birbirinden ilginç ve ucuz parçalar bulabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR