Gazete Vatan Logo

Yaşasın yeni kral

Tüketicilerin dizel araç yerine hibride yönelmesi rekabeti kızıştırdı. Fransız markalar dün Paris Otomobil Fuarı’nda hibrit modelleriyle gövde gösterisi yaparken bu teknolojinin öncüsü Toyota’ya ‘Yaşasın yeni kral. ‘Hibrit’te biz de varız’ mesajı verdi.

Yaşasın yeni kral

Otomotiv devleri Avrupa’da sürekli büyüyen ve dizelin yerini almaya başlayan ‘hibrit’te yeni model silahını çekti. Fransızlar başta olmak üzere markalar yeni dönemde alternatif yakıt olarak öne çıkan hibrit yani benzinli ve elektrikli motor (melez) teknolojisine ağırlık verecek. Şirketler elektrikli otomobil yatırımlarına da devam edecek. Ancak yüzde 100 elektrikli araç satışlarının henüz istenilen düzeye ulaşmaması nedeniyle hibrit daha ön planda olacak.

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Paris Fuarı’na hibrit, elektrikli ve otonom araçlar damgasını vurdu. Bu yıl 120’nci yaşını kutlayan Paris Otomobil Fuarı’nda markaların Avrupa’da yüzde 35 pazar payına kadar gerileyen ve bazı şehirlere girişi yasaklanması gündemde olan dizele alternatif modellere ağırlık verdiği görüldü. Yeni model atağıyla Avrupa’da 2018 yılı itibariyle 33 adet olan hibrit otomobil sayısı 50’yi geçecek. Melez otomobillerin rekabeti böylece kızışacak.

Dizel öldü

Emisyon skandalı sonrası dizelin pazar payında büyük düşüş yaşanırken, alternatif yakıtlı araçlarda dikkati çeken çıkış görüldü. 2017’de yüzde 42 olan dizelin payı yüzde 35’e kadar indi. Hibrit ve elektrikli otoların pazar payı yüzde 5.8’e ulaştı, benzinlinin payı 52.2 oldu. Geçen yıl 738 bin araç satılırken, 2018’de hibrit ve elektrikli otomobil pazarının 1 milyon adede geçerek yeni rekor kırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rekabete Fransız kalmadılar
Bugüne kadar Japon Toyota’nın öncülük ettiği hibrit teknolojisine Peugeot ve Citroen de Fransız kalmadı. Peugeot fuarda yeni Plug-in Hybrid motorlarını tanıttı. HYBRID ve HYBRID4 (dört tekerlekten çekişli) olmak üzere 2 yeni versiyon, yeni 508 ve 3008 modellerinde önümüzdeki yıl sonbaharda satışa sunulacak.
- Citroen için bir ilk olan yeni C5 Aircross SUV Hybrid Concept de fuarda görücüye çıktı.
- 1997’de hibrit teknolojisinin öncüsü ve bugüne kadar 10 milyon adetten fazla araç satan Toyota, Paris’te adeta gövde gösterisi yaptı.
Japon marka standında sadece hibrit modellerini sergiledi. Toyota, yeni Corolla Touring Sports’un dünya ve RAV4’ün Avrupa prömiyerini yaptı. Corolla hatchback’in örtüsü kaldırıldı.
- Honda da SUV modeli CR-V da dizel yerine hibrit motor tercih etti.
- Bir başka Japon Suzuki de Paris’te ilk kez benzinli ve elektrikli motora sahip modelinin örtüsünü kaldırdı.

Haberin Devamı

Toyota’nın hibrit üssü olduk
Türkiye, Japon Toyota’nın hibrit üretim üssü haline geliyor. Toyota, Adapazarı fabrikasında ürettiği C-HR Hybrid’den sonra, yeni Corolla Sedan’ın da hibrit versiyonunu üretmeye hazırlanıyor. Corolla Sedan ve C-HR modellerinin üretildiği fabrikada Verso üretimi 2018 başı itibariyle sona erdi. Fabrikada yeni Corolla Sedan’ın üretimi son aşamaya geldi. Baştan aşağı yenilenen Corolla Sedan, ilk olarak Kasım’da Çin’de tanıtılacak. Ardından 2019’da Cenevre’de sergilenecek. Her modelin hibrit versiyonunu üretmeyi hedefleyen Toyota, dizel motor üretiminden vazgeçince planlarını hızlandırdı.
Bursalı Clio ile 2020’de geçiyor
Fransız Renault, dizel araç üretimini azaltarak en çok satan modellerinde hibride geçeceğini duyurdu. Renault CEO’su Carlos Ghosn, “Böyle bir ortamda müşteriler neden dizel araç satın alsın. Biz de en çok satan modellerimizde hibrit kullanmaya başlıyoruz. Bu modeller sırasıyla yeni Clio, Megane Hatcback ve Captur olacak. Hibrit motorlara sahip bu modelleri 2020’den itibaren satışa sunacağız” dedi. Renault böylece Oyak Renault’nun Bursa tesisinde üreteceği yeni Clio ile hibrit modasına uyacak.
Dünyanın en pahalısı: 100 milyon TL
Dünyanın en pahalı seri üretim otomobili olan Bugatti Divo,Paris’te görücüye çıktı. Sadece 40 adet üretilecek Divo’nun tümü şimdiden satıldı. Avrupa’da 5 milyon euroya (35 milyon TL) satılan Divo’nun Türkiye’devergiler dahil fiyatı 100 milyon TL’yi bulacak.
Legosu bile var
Spor otomobillerin küçük ölçekli yap-boz oyuncak maketlerini üreten q Lego Technic, dünyanın en hızlısı Bugatti Chiron’un tamamen lego parçalarından oluşan gerçek ölçülerdeki versiyonunu üretti. 11.5 tonluk lego Bugatti Chiron’da elektrikli motor bulunuyor.
Elektrikli araçlar organik yemek gibi
Paris Otomobil Fuarı’nda gündeme alternatif yakıtlı araçlar otururken, PSA Grubu’nun CEO’su Carlos Tavares, çok konuşulacak bir çıkış yaptı. Tüketicilerin, elektrikli araçlara daha fazla ödemeye razı olmakta nazlandığını belirten Tavares, “Herkesin temiz ulaşımı organik yiyecekler gibi kabul etmesi gerekiyor. Yani pahalı. Temiz ulaşım için daha fazla ödemeye razı olmazsak, Avrupa’da otomotiv endüstrisini zora sokarız” dedi.
Dikkat! Yüksek voltaj
Mercedes-Benz, Paris’te tamamen yenilendi. Marka ayrıca Mercedes-Benz EQ markasının ilk yüzde 100 elektrikli modeli EQC ve 1937 model rekortmen W 125’den esinlenilerek üretilen EQ SilverArrow modellerini de ilk defa tanıttı.
Vietnamlı yerli oto
Kendi otomobil markasını üretmeyi başaran Vietnam, VinFfast’in SUV ve sedan modellerini ilk kez Paris’te sergiledi.
2019’da geliyor
Baştan aşağı yenilenen ve 2019’un 2’nci çeyreğinden itibaren Türkiye’de satışa sunulacak BMW 3 Serisi, Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı.

Haberin Devamı