Gazete Vatan Logo

Uzunluk Ölçüleri Nelerdir? Uzunluk Ölçü Birimleri Nasıl Çevirilir?

Dünya çapında belirli bir uzunluğu ölçebilmek için uluslararası bir ölçü birimi kullanılır. Bu ölçü birimi ise metre olarak bilinmektedir. Dünya çevresi açısından bakıldığında meridyenin 40 milyonda biri olarak ifade edilir. Böylece artan ve azalan katları ile beraber onar onar değişerek farklı ölçü birimleri doğrultusunda ifade edilir.

Uzunluk Ölçüleri Nelerdir? Uzunluk Ölçü Birimleri Nasıl Çevirilir?

Ancak temelde merkez olarak metre ele alınır ve buna uygun şekilde hesaplama gerçekleşir. Yeryüzündeki bütün farklı uzunlukları ölçebilmek için genelde metre kullanılır. Tabi Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte bazı ülkelerde fit ve benzeri gibi ölçüm çeşitleri de yer almaktadır. Bunlar birbirleriyle dönüşüm göstererek hesaplama yapma imkanı sağlar.

Uzunluk Ölçüleri Nelerdir?

Ortak şekilde dünyanın büyük çoğunluğunda kullanılan uzunluk ölçüsü metre olarak ifade edilmektedir. Metre onar onar yükselerek ya da 10'ar, 10'ar azalarak farklı uzunluk ölçü birimleri doğrultusunda değişim gösterir. Yani metrenin katları olarak ifade edilir. Bu bağlamda küçükten büyüğe doğru gidildiğinde şu şekilde ele alınabilir.

- Milimetre (mm)

- Santimetre (cm)

- Metre (m)

- Kilometre (km)

- Hektometre (hm)

- Dekametre (dam)

Bu şekilde Yukarıdaki ölçü birimleri uzunluk olarak metrenin askatları ile metrenin katları olarak değerlendirilir. Bu bağlamda birçok farklı alan üzerinden uzunluk daha kolay biçimde ölçülebilir. Yani yüksek birim ölçüler ile çok küçük birim ölçüler rahatlıkla ele alınarak hesaplanır.

Haberin Devamı

Uzunluk Ölçü Birimleri Nasıl Çevrilir?

Uzunluk ölçü birimleri metre baz alınmak suretiyle buna bağlı olarak hesaplanır. Metre üzerinden hesaplandığı zaman ise az katları ve katları olarak onar onar artış ve azalışlar biçiminde değerlendirilir. Bunları bazı örneklerle ele almak gerekir ise şu şekilde ifade edilebilir;

1 cm = 10 mm

1 m = 100 cm

1 km = 1000 m

Bu şekilde görüldüğü gibi 10'un katları olarak çarpım işlemi yapılmak suretiyle arzu edilen sonuç ortaya çıkarılır. Santimetre uzunluk birimi ise milimetreye çevirirken 10 ile çarpılarak işlem başlar. Daha sonra ise 10'un katları olarak artış göstermek suretiyle yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi standart olarak uzunluklar kullanılır. Özellikle haritalarda ve birçok farklı yeryüzü mesafelerin değerlendirirken, aynı zamanda günlük yaşamda bu uzunluk ölçü birimleri kullanılır.

Uzunluk Ölçü Birimleri Ne İşe Yarar?

Pek çok farklı alanda uzunluk ölçü birimleri kullanarak mesafe hesaplanır. Bu mesafenin hesaplaması ile beraber ele alınacak olan orantı doğru sonucu verir. Örneğin bir koşucu ne kadar koşması gerektiği, bir evin uzunluk ölçüleri ya da günlük hayatta pek çok durum söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Özellikle de durum haritaları olduğu zaman bunun çok daha önemli hale geldiğini ifade etmek gerekir. Böylece farklı ölçekler doğrultusunda haritalar ele alınarak doğru şekilde işlem yapılabilir. Bu durum hem günlük hayatta hem de bilimsel alanda ya da iş dünyasında büyük öneme sahiptir.