Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye geldiler!

Obama ödüllü eğitimcilerden matematik ve fen formülü..

Başkanı Obama tarafından fen ve matematik dalında ödüllendirilen ABD’li öğretmenler Türkiye’nin matematik fen eğitimi konusunda çıkışı nasıl yakalayabileceğini anlattı.

Türk öğrencilerin özellikle matematik, fen ve okuma becerileri gibi dallarda oldukça alt sıralarda yer aldığı TIMSS VE PISA’da nasıl yükseleceği son dönemde tartışma konusu haline geldi. Özel Sezin Okulu 50. yılını kutlarken Columbia Üniversitesi uzmanlarını eğitimcilere yönelik “Sezin Teach 21 Eğitim Sempozyumu” için Türkiye’ye getirdi. ABD Başkanı Barack Obama tarafından fen ve matematik dallarında ödüllendirilen Gregory-Benedis Grab ve Julie Broderick gibi önemli eğitimciler 21. yüzyılın yenilikçi öğretme ve öğrenme teknikleri üzerine eğitimler verdi.

Uygulamalı ders

VATAN, ABD’deki eğitim dünyasının önde gelen isimleri Grab ve Broderick ile Türkiye’nin matematik ve fen eğitiminde çıkışı nasıl bulabileceğini konuştu: “ABD’de gelecek nesil fen standardı diye yeni bir sistem uygulanıyor. Geleneksel ve ezbere dayalı fen dersi yerine uygulamalı fen denilen yoğun olarak deneylerle desteklenen sistem geldi. Sadece öğretmen tarafından bilgilendirilen öğrenciler yaratıcılıktan uzaklaşıyor.”

“Öğrencilerin sayılar ve formüllerin değil matematiğin içinde olmasına dikkat ediyoruz. Neyi nerede kullanacağını anlatıyoruz. Önemli olan Finlandiya’daki gibi öğretmeni geliştirmek. Öğretmeni geliştirmeden başarının gelmesi çok zor. Eğitimin kurtulması için öğretmenliğin prestiji arttırılmalı. ABD dünyanın en çok bilim adamı yetiştiren ülkesi. Ama üniversitedeki başarı alttaki okullarda yok. Bunun nedeni sınıf öğretmenliği sistemi.

Öğretmen ürküyor

Sınıf öğretmeni öğretmeye aşık ama konsatrasyonu okuma ve yazma üstüne. Matematik ve fende derinleşmek sınıf öğretmenlerini ürkütüyor. Sınıf öğretmenlerinin öğrettiği matematik ve fen yeterli olmuyor. Doğrusu ilkokuldan itibaren çocukların derslerine branş öğretmenlerinin girmesi.Matematikte gerçek bir hikayeyle mesela belli bir parayla markette 4 çeşit malzeme grubundan kaç kombinasyonla alışveriş edebileceğini, ucu açık ve alternatifli cevaplarla birlikte buluyoruz. Öğretmenler bu oyun diyerek eleştiriyor ama bu da eğitimin bir parçası. İyi öğretmen eğitimi en başından planlayandır.”

Haberin Devamı