Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası'nın faiz artışı için dikkat çeken tahmin! Oran verildi

Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısı, iç ve dış piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Uzmanlar Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılacak beşinci toplantıdan faiz artırım kararının çıkmasını beklerken, Morgan Stanley’den de yeni bir tahmin geldi. Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin 26 Ekim’deki toplantısında faiz oranını yüzde 35’e çıkaracağını tahmin etti.

Merkez Bankası'nın faiz artışı için dikkat çeken tahmin! Oran verildi

Morgan Stanley’den ekonomistler Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk yayımladıkları notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle 26 Ekim’deki toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını beklediklerini belirtti.

İki ekonomistin notunda, enflasyonun muhtemelen ekim ayında daha da yavaşlayacağı kaydedildi ve şu öngörüler eklendi: “Manşet enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 67.1’e yükseleceğini ve mayıs 2024’te yüzde 73.4 ile zirveye ulaşacağını görüyoruz.”

DEVAM ETMELİ

Morgan Stanley’nin yayınladığı notta bankanın hem tahminlerinin hem de anket bazlı enflasyon beklentilerinin, TCMB’nin enflasyonla mücadele hedefinin üzerinde yer aldığı belirtildi. Ayrıca kredibilitenin desteklenmesi için faiz artırımlarının devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Bloomberg’de yayınlanan habere göre bankanın ekonomistleri cari işlemler dengesinin eylül ve ekim aylarında fazla vererek yıl genelinde açığın 44 milyar dolarla sınırlı kalmasının beklendiğini kaydetti. Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin sıkılaşma adımlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “TCMB, enflasyon beklentilerini yönlendirmek ve dolarsızlaştırmayı desteklemek amacıyla faiz oranlarında ve makro ihtiyati araçlarda daha fazla sıkılaştırma adımları atması yönündeki sinyalini muhtemelen tekrarlayacak.”

Haberin Devamı