Gazete Vatan Logo

Kadın gaspçılar, 7 yıl yatacaktı yeni TCK ile 4 yılda serbest kaldı

Çatalca'da bir gasp olayına karışan Özlem Balcı ve Filiz Soysal 18 yıl 4 ay hapse mahkum edilmişti. Ancak çeşitli indirim maddeleri ve yeni Türk Ceza Kanunu sayesinde 4 yıl hapisle kurtuldular

İstanbul Çatalca'da 4 yıl önce kredi kartından para çekmek için rehin aldıkları pazarlama müdürü Tolga Uğur'u önce kurşunlayıp sonra otomobiliyle birlikte yaktıkları iddiasıyla Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "idam" cezası istemiyle yargılanan dört sanıktan Engin Ceyhan ve Nafi Soysal "gasp" ve "cinayet" suçlarından müebbet ağır hapis, Özlem Balcı ve Filiz Soysal ise "silahlı gasp" suçundan 18 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Lehteki hüküm
Yargıtay'a giden dosya, imza eksiği nedeniyle "usulden" bozuldu. Yargıtay'ın bozma kararı üzerine davanın görülmesine yeniden başlandı. Davanın önceki gün yapılan karar duruşmasında mahkeme, tutuklu sanıklar Özlem Balcı ve Filiz Soysal'ın yeni TCK'nın lehteki hükümleri gereğince tahliye edilmelerine karar verdi. Tahliye gerekçesi olarak "Filiz Soysal ve Özlem Balâ'nın, 5237 Sayılı Kanunun 149. Maddesi lehlerine düzenlendiği ve tutuklu yattıkları süre infazlarını karşıladığı için tahliylerine karar verilmiştir" denildi.

149. madde
Eski Türk Ceza Kanunu'nun 497/2 Maddesi'ne göre yargılanan sanıklar 18 yıl 4 ay ceza aldı. Sanıklar eski TCK'ya göre tam 7 yıl 4 ay cezaevinde yatacaklardı. Ancak yeni TCK'nın 149. Maddesi, 20 yıl olan gasp cezasını 10 yıla indirdi. Böylece her iki sanık, çektikleri 4 yıllık mahkumiyet infazlarını karşıladığından tahliye oldu.

Yargıtay'a giden dosya, bazı eksikler nedeniyle "usulden" bozuldu. Yargıtay'ın kararı üzerine yeniden görülmeye başlanan davanın önceki gün yapılan karar duruşmasında, mahkeme, 4 yıldır tutuklu bulunan hükümlü sanıklardan Özlem Balcı ve Filiz Soysal'ın yeni TCK'nın leyhteki hükümleri gereğince tahliye edilmesine karar verdi. Eski TCK'ya göre 18 yıl 4 ay ceza alan sanıklar 7 yıl 4 ay yatacaklardı. Ancak yeni TCK'nın 149. Maddesi, eski TCK'da 20 yıl olan gasp cezasını 10 yıla indirdi. Böylece her iki sanık, çektikleri 4 yıllık mahkumiyet, infazlarını karşıladığından tahliye oldular.

Haberin Devamı