Gazete Vatan Logo

İstanbul sokaklarında Nevin Yıldırım çarşafları...

Feminist sanatçılar, kamuoyunda "Kesik baş cinayeti" olarak bilinen Nevin Yıldırım davası için çarşaflı kampanya başlattı. Feminist sanatçılar, kampanya kapsamında mesajlarını çarşaflara yazarak çeşitli binalara astılar. Ayrıca Nevin Yıldırım'a özgürlük adıyla düzenlenen imza kampanyasına da çağrı yapıldı.

İstanbul sokaklarında Nevin Yıldırım çarşafları...

Feminist sanatçılar kadınlara yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaların durdurulmasını ve Nevin Yıldırım için acilen adaletin sağlanması talebiyle bir araya gelep ber kampanya düzenlediler. Kolektif yaratıcılığın adalet talebinde etkili bir yöntem olduğuna vurgu yapılan kampanyada "katılımı kolaylaştırmak, kadınların mesajını yaygınlaştırmak için herkesin evinde olan bir malzeme olan ve manidar bir anlamı taşıyan çarşaf seçildiği" açıklandı.

Sanatçılar Nevin Yıldırım portrelerini stencil formatına getirip kolektif bir atölye ile çarşaflara boyayıp, mesajlarını yazdı. Bu çarşaflar da İstanbul’da çeşitli binalara asıldı. Sanatçılar, tüm kadınları kendi çarşaflarını hazırlamaya çağırdılar.

İmza kampanyası

Çarsaflar dışında sanat alanında çalışan, yazan, çizen, üreten kadınların desteğe çağrıldığı bir imza kampanyası da düzenlendi. İmza kampanyası şu anda genel bir çağrı ile nevineozgurluk.org adresinden devam ediyor.

Neden Nevin Yıldırım?

Feminist sanatçılartarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Haberin Devamı

"Nevin Yıldırım, adalet sisteminin haksızlığına uğrayan kadınlar açısından bir sembol. Onun durumunda aslında birçok kadın var. Doğum kontrol hapı bulundurmak, kot pantolon giymek, otobüs firmasında hosteslik yapmak, sık banyo yapmak, yataktan itmek, izinsiz alışverişe gitmek, televizyon programına katılmak, erkek arkadaş edinmek, yabancı uyruklu kadın olup Türkiye’de yaşamak, cinsel ilişki teklifini reddetmek, barışma isteğini kabul etmemek, barda eğlenmek, aşk şiiri bulundurmak, sürekli makarna pişirmek, bir erkeğe saati sormak, eşini eve almamak, izinsiz aile ziyaretine gitmek, evden izinsiz çıkmak, ‘Bana karışamazsın’ demek, tacize uğramak, ikram edilen meyve suyunu içmemek, açık giyinmek, işten eve geç gelmek, Facebook’ta kızlık soyadıyla hesap açmak gibi oldukça sıradan konular kadınları öldüren erkelerin ceza indirimi almasına bahane edilirken, Nevin Yıldırım’ın silah zoruyla ve sistematik olarak uğradığı tecavüz ceza indirimine sebep olmadı. Biz Yıldırım hakkındaki müebbet hapis kararının Yargıtay’dan dönmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadınları öldüren erkeklerin nasıl ceza indirimlerinden faydalandığını biliyoruz ve Nevin Yıldırım kararında çifte standart uygulandığını düşünüyoruz. Bu hepimizin, tüm kadınların mücadelesi."

Haberin Devamı