Gazete Vatan Logo

Hivda'nın ihtiyacı tekerlekli sandalye!

Babası her gün böyle okula taşıyor

BİNGÖL’ün Karlıova İlçesi’nde yaşayan baba Nesih Uğur, belden aşağısı felçli kızı 7 yaşındaki Hivda Uğur’u her gün karlı havada kucağında taşıyarak 2 kilometre mesafedeki 11 Mart İlkokulu’na götürüyor. Annesi İkram Uğur da 5 yaşındaki oğlu Emirkan’ı da yanına alarak, ihtiyacında yardımcı olmak için Hivda ile birlikte sınıfta kalıyor. Öğretmenleri da, Uğur’a akülü tekerlekli sandalye almak için mavi plastik kapak toplamaya başladı.

Karlıova’da 12 yıllık evli İkram ve Nesih Uğur çiftinin belden aşağısı felçli kızları Hivda’yı okula götürüp getirmek için gösterdiği çaba, görenleri duygulandırıyor. Turgut Özal Mahallesi Orhangazi Küme Evleri’nde derme çatma evlerinde yaşama savaşı veren işsiz baba Nesih Uğur, okumak isteyen felçli kızı Hivda’yı her gün kucağında 2 kilometre taşıyarak, okula götürüyor. Okul çıkışında yine kucağında taşıyarak eve getiriyor. Okulda kaldığı süre içerisinde ise Hivda’nın ihtiyaçlarını gidermesinde yardım için, anne İkram Uğur da sınıfta onunla kalıyor.

Saat 08.00’dan itibaren kızı Hivda ile okula giden İkram Uğur, 5 yaşındaki oğlu Emirkan’ı da beraberinde götürmek zorunda kaldığını belirterek, "Hayatımızın tamamını kızım Hivda’ya adadık. Okumak isteyen Hivda’yı kıramadık. Bütün hayatımızı onun uğrunda okulda beraber geçirmemize rağmen, okul okumasına karşı çıkmadık. Yeter ki kızımız mutlu olsun diye, her şeyimizi ona adadık. Küçük kardeşi Emirkan’a bakacak kimsemiz olmadığı için onu da okula getirmek zorunda kalıyorum. Kızım felçli olduğu için tuvaletini beze yapıyor. Bu nedene onu yalnız bırakamıyorum" dedi.

Yazın çobanlık yaptığını, kışın ise işsiz kaldığını anlatan Nesih Uğur ise, "Kızım Hivda’yı her sabah okula kucağımızda götürüp getiriyorum. Fırtınalı ve soğuk günlerde kucakta taşıdığım kızımın daha büyük hastalıklara yakalanmasından korkuyorum. Onu her sabah okula götürüp getirmek çok zor, ama o okulu çok sevdiği için kıramadık. İşsizsim ve iş bulamıyorum. Yaz ayında çobanlık yaptığım için kışın boşta geziyorum. Kızım Hivda, bir aylıkken büyük bir ameliyat geçirdi. Elazığ Araştırma Hastanesi’nde rahim yuvasının, omurga kemiğinin dışında olduğu tespit edildi. Omurga kemiği iki santim birbirinden ayrıdır. Ameliyat sonrasında başı su toplamaya başladı. Beyine giden sudan dolayı başı büyüyen kızımın, ikinci bir ameliyat olması gerektiği söylenildi. İki ay sonra beyin ameliyatı olan kızıma bir cihaz takıldı. Bu cihaz beyinde toplanan suyun midesine aktarılmasını sağlıyordu. Bu cihaz beş yılda bir değişmesi gerekiyor. İşsizsim ve kirada oturuyorum, geçimimi kızımın devletin verdiği bakıcı parasıyla ve hamallık yaparak sağlıyorum. Kızıma bir akülü araba almak istiyorum ama alacak gücüm yok. Annesiyle beraber perişanız" diye konuştu.

Karlıova 11 Mart İlkokulu birinci sınıfa giden Hivda Uğur’a okul öğretmenleri ve öğrencileri tekerlekli sandalye alabilmek için her yerde mavi kapak topluyor.

Haberin Devamı