Gazete Vatan Logo

Yaş şartı dolmadan nasıl emekli olunabilir?

Emeklilik hakkını elde edebilmek her çalışanın hayali. Emekli olabilmek için ise sigortalılık tarihi, prim gün sayısı ve yaş şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda yaş şartı ile ilgili esneklik gösterilebiliyor. Peki yaş şartı dolmadan nasıl emekli olunabilir?

Yaş şartı dolmadan nasıl emekli olunabilir?

Emeklilik için aranan şartlardan biride yasa ile belirlenmiş yaşa erişmiş olmaktadır. Bu yaş sınırı, kişinin hangi tarihte sigortalı olduğuna göre değişiklik gösterir. Bazı şartlarda ise 55 yaşını dolduran kişilerin bu yaş koşulunu yerine getirmeleri aranmaz. Erken yaşlanma adı verilen bu durum ile normalden önce emekli olmak mümkündür.

ERKEN YAŞLANMA İLE NASIL EMEKLİ OLUNABİLİR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, "55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar." diyerek, vaktinden önce yaşlananların erkenden emekli olabileceğini ifade ediyor. Erken yaşlanması raporla tespit edilenler için 5400 gün prim ödenmiş olması erken emeklilik için yeterli oluyor.

Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği de "Erken yaşlanma tespiti" başlıklı maddesinde, "Kanunda yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen yaş şartı dışındaki diğer şartları taşıyan ve 55 yaşını dolduran sigortalıların; dikkat, algı, bellek, kavrama ve soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma hali tayin ve tespit edilenler, erken yaşlanmış sayılırlar. Bu tespitlerde; nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji başta olmak üzere ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları esas alınır." demektedir.

Haberin Devamı