Gazete Vatan Logo

Yarış atı değil insan yetiştiriyoruz

Yarış atı değil insan yetiştiriyoruz

Özgüvenli, yeteneklerinin farkına varan, araştırmacı, laik ve Atatürkçü bir nesil yetiştiren Ata Koleji, 57 yıllık deneyimiyle öğrencilerini, dershaneye ihtiyaç duymaksızın lise ve üniversiteye de hazırlıyor. Ata Koleji yeni öğretim yılında, yeni projelere imza atacak.

Eğitimde 57. yılını dolduran Ata Koleji, Türkiye’nin ilk özel okullarından biri. 1 Temmuz 1958’de eğitim hayatına başlayan kolej, tam anlamıyla bir “Kent Koleji”. İstanbul’un merkezinde Beşiktaş’taki kampüsünde anaokulundan liseye tüm kademelerde verdiği eğitimle öne çıkan Ata Koleji bugüne kadar iş dünyasından siyasete, spordan sanata Türkiye’de önemli başarılara imza atan pek çok ünlü ismi yetiştirdi. Ata Koleji’nin yeni yıl hedeflerini ve eğitim sisteminde sunduğu farklılıkları, 17 yıldır okulun müdürlüğünü yapan Ata Koleji Kurucu Temsilcisi “Efsane Müdür” İnciser Akpınar anlattı.

Hayata yetiştiriyoruz

Ata Koleji öğrencilerini sınava değil öncelikle hayata yetiştirir. Bizim ana hedefimiz, özgüveni gelişmiş, yeteneklerinin farkına varan, araştırmacı, laik ve Atatürkçü bir nesil yetiştirmek. Öğrencinin yeteneğini körelten değil, geliştiren bir eğitim sistemimiz var. Merkezi sınav sistemiyle değil, mülakatla öğrenciyi alıp birebir takip ediyoruz. Okulumuzda öğrencilerimiz kendilerini anlatabilme, tanıyabilme ve bir birey olduğunu kavrayabilme şansına sahip oluyorlar. Anaokulundan itibaren öğrencilerimizin yeteneklerini ortaya çıkarıyor, ilgi alanlarını tespit ederek, onları doğru şekilde yönlendiriyoruz. Öğrenci merkezli bir eğitim sunuyoruz. Lise birinci sınıfta İngilizce takviyesiyle hazırlık sınıfını beraber yapıyoruz. Öğrenciler, 4 yılda liseyi bitiriyor.

Haberin Devamı

İngilizcede iddialıyız

Bizim tüm öğrencilerimiz çok iyi derecede İngilizce öğrenerek mezun olur. Eğitimde işlevselliği ve verimliliği temel alarak yabancı dil eğitimi sırasında öğrencilerimizin beyinsel gelişimlerini hızlandırmak, dinleyerek, okuyarak anlama, yazarak anlatma becerilerini geliştirmek için anaokulundan itibaren İngilizce ağırlıklı bir dil eğitimi veriyoruz. Okulumuzda ikinci yabancı dil olarak görsel ve işitselliğe dayalı yöntemlerle Fransızca eğitimi de var. Yoğun İngilizce eğitimi alan öğrencilerimiz başarılarını girdikleri Cambridge Üniversitesi’nin Key English Test (KET) ile Preliminary English Test (PET), Flyers ve Movers sınavlarıyla kanıtlamakta ve aldıkları sertifikalarla uluslararası sınavlarda da başarılı olduklarını göstermekteler. Üniversiteye gittiklerinde öğrencilerimiz hazırlık sınıfında zorlanmıyor.

Haberin Devamı

Yaz tatillerinde, yurt dışında öğrencilerimiz için düzenlenen Common European Framework For Languages (Avrupa Ortak Ölçüt Çerçevesi) paralelinde tasarlanan çağdaş dil eğitimi çalışmaları da yapılıyor. 9. sınıflarda Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı kullanılmakta.

Deneyimli ve istikrarlı kadro

Ata Koleji olarak, öğretmen okulu çıkışlı deneyimli, güvenilir, disiplinli, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, değişmeyen bir öğretmen kadrosuna sahibiz. Biri yabancı uyruklu olmak üzere toplam 64 öğretmenimiz bulunuyor. Yaşı küçük sınıflarda yabancı uyruklu öğretmenimiz görev yapıyor. Öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu 16-17 yıldır burada görev yapıyor. Başka okullardaki gibi bizim her yıl öğretmenlerimiz değişmez. Bu da öğrencinin istikrarlı bir eğitim alması için çok büyük avantaj.
Büyük bir aileyiz
Biz burada öğretmeni, öğrencisi ve velisiyle büyük bir aileyiz. Veliler, 7 gün 24 saat iletişim kurabiliyor. Öğrencilerimizin hepsinin isimlerini bilir, ailelerini tanırız. Onların üzüntülerini, sevinçlerini hep birlikte yaşarız. Öğrencilerimizin her biri, bizim kendi çocuklarımız kadar değerli. Hatta onlarla çok daha fazla zaman geçiriyoruz.
Uygulamalı eğitim
Ata Koleji olarak yıl boyu pek çok etkinliğe imza atıyoruz. Anaokulunda öğrencilerimiz, Mini Mutfak Atölyesi kapsamında turşu, reçel, kek, kurabiye yapmayı öğreniyorlar. Yine bale, halk oyunları, jimnastik, karate, satranç eğitimlerimiz de oluyor. Her öğrencimizin yeteneklerini keşfedip geliştirmeleri için planlamalar yapıyoruz. Tiyatro Kulübü’ne üye öğrencilerimiz her yıl Türkçe ve İngilizce oyunlar, müzikaller sahneye koyuyorlar. Masa tenisi, basketbol, voleybol ve futbol turnuvalarıyla sporun çeşitli dallarını öğrencilerimize tanıtıyoruz. Proje çalışmalarıyla da bilim ve teknolojiyle küçük yaşlarda tanıştırıyoruz.
Yine lise öğrencilerimize yurtiçi ve yurtdışı pek çok seyahatler düzenleyerek, öğrencilerimizin hem yaşadıkları ülkeyi hem de dünyayı tanımalarını sağlıyoruz. Yurtdışı seyahatler öğrencilerimizin yabancı dillerini pekiştirmelerine, pratik yapmalarına da olanak sağlıyor.
İstanbul’daki fabrikalara, şirketlere ziyaretler düzenleyerek yerinde eğitim fırsatı da sunuyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin meslek seçimlerine yardımcı olabilmek için üniversite tanıtım ve kariyer günleri de düzenliyoruz.
‘Tüm aile Ata Kolej’liyiz’
Aslı Nazlı Erdal: Ben 8. sınıf öğrencisiyim. Anaokulundan başlayarak, 10 yıldır bu okuldayım. Buradaki yabancı dil eğitimi çok iyi o nedenle Ata Koleji’nde eğitimi seçtim. Voleybol oynuyorum, şarkı söylüyorum. İleride çocuk doktoru olmak istiyorum. Annem moda tasarımcısı, babam da bilgisayar mühendisi.
Umut Uzun: Eğitimi iyi, disiplinli bir okul. Öğretmenlerimiz çok sık değişmiyor. Benim annem de burada okudu. Babam bu okulda beden eğitimi öğretmeni. Ben ileride futbolcu olmayı çok istiyorum.
Çelikhan Çelik: Benim ağabeyim burada okumuştu. Birinci ve ikinci sınıfta da ben buradaydım. Eğitimini seviyorum. Öğretmenlerimi de sevdiğim için buraya tekrar geldim. Eğitimi diğer okullara göre daha iyi. Öğretmenlerimiz diğer okullarla kıyasladığımda çok iyi. Annem ev hanımı, babam tekstilci. Ben de ileride oyun programcısı olmak istiyorum.
Turan Ata Ciğer: Bu okul diğer okullardan farklı. Birinci sınıftan beri buradayım. Herkesi tanıyorum, müdürleri, öğretmenleri. Ailemden çoğu kişi burada okudu. 46 yaşında bir kuzenim var o buradan mezun. Biri 26 diğeri 27 yaşında olan iki ablam da buradan mezun. Annem ev hanımı, babam demir tüccarı. İleride mühendis ya da mimar olmak istiyorum.
Begüm Eriş: İki yıldır buradayım. Annemin çok yakın arkadaşı buradan mezun, onun tavsiyesiyle geldik. Buradaki eğitimden çok memnunum. Eskrim yapıyorum, geçen yıl Türkiye şampiyonu oldum.
Sınavlar için bire bir eğitim
Biz sınav odaklı eğitim yapmıyoruz ama sınavlarda başarılı oluyoruz. Üniversite hedefli eğitim sunan kolejimizde, “Ölçme Değerlendirme Birimi” ile “Üniversiteye Hazırlık Birimi” aktif olarak görev alıyor. Psikolojik danışmanların yer aldığı Rehberlik Servisi, 5. sınıftan itibaren uygulanan ek ders ve test çalışmalarıyla öğrencilerimizi lise ve üniversite sınavlarına donanımlı hale getiriyor. Hafta içi ve cumartesi günleri verdiğimiz TEOG ve üniversite hazırlık kurslarıyla öğrencilerimizi sınavlara da hazırlıyoruz. Hafta sonu 8 saatlik kursumuz var. Hafta içi etütlerde ise öğrencilere bire bir ders veriliyor; bir kişi dahi olsa etüt düzenleniyor. Öğrenciler istediği öğretmenle istediği dersi çalışabiliyor ve özel ders almak zorunda kalmıyorlar. Geçen yıl liseden 81 öğrencimizi mezun ettik. 46’sı burslu olmak üzere 56 öğrencimiz vakıf, 6 öğrencimiz de devlet üniversitelerini kazandı. 2 öğrencimiz de yurt dışındaki üniversitelere yerleşti. Yüzde 96 başarı yakaladık. Bu yıl hedefimiz çok daha yüksek. Ve biz bütün bu başarılarımızı, öğrencilerimizi “yarış atı” psikolojine sokmadan gerçekleştiriyoruz.
‘Gözüm arkada değil’
Yasemin Topal: Oğlum Berkant Topal’ı, TEOG’dan sonra buraya verdik. Geçen yıl 9. Sınıftaydı, memnun kaldığımız için bu yıl da buraya verdik. Bu yıl 10’a gidecek. Ata Koleji’ne çok güvendiğim insanların referansıyla geldim. Aşırı disiplinli, çocuğum için hiç gözüm arkada değil; dilekçesiz kapıdan dışarı çıkamıyor. Gözüm arkada değil. Çağdaş, laik bir okul. Eğitimi çok iyi, çocuklarımız burada birebir ders görüyor. Ben finans müdürüyüm. Berkant inşaat mühendisi olmak istiyor. Kendisi spor yapıyor, lisanslı futbol oynuyor.
Mezun olduğu okulda öğretmen
Kimya Öğretmeni Yağmur Doğan: 2001-2005 yılları arasında Ata Koleji’nde okudum. Lise eğitimimi burada gerçekleştirdim. Muğla Üniversitesi’nden mezunum. İstanbul Üniversitesi’nde Organik Kimya’da yüksek lisans yaptım. Mezun olduktan sonra ilk kendi okuluma geldim, çalışacaksam kendi okulumda çalışacağım dedim. O zaman öğretmenler arasındaki ilişkiler, okulun davranışı o kadar benimsemişim ki burada çalışmak istedim. Şimdi mezun olduğum okulda öğretmenlik yapıyorum. Gerçekten çok güzel bir duygu. Dersime giren hocalarım hâlâ kolejde çalışıyorlar; 6-7 hocamla şimdi mesai arkadaşı oldum. Öğrencileriyle o kadar çok ilgileniyorlar ki gittiğimde beni tanıdılar ve çok sevindiler. Çok değerli hocalarımız var, bize anne, baba, yeri geldi arkadaş oldular. Onların bilgi birikimi, bizim yanımızda durmaları, bize güven sağlıyordu. Okulun kültürünü biliyorum, ben de bu yolu benimsediğim için öğrencilerime gerçekten çağdaş bir eğitim vermeye çalışıyorum. Ezberden uzak bir eğitim kültürümüz var. Öğrencileri dinleyip onların düşüncelerine önem veren onları hayata geçirmeye çalışan, elinden geldiğince okul kültürüne uygun bir şekilde devam ettiren bir kuruluş. Ben de bunları öğrencilere aşılamaya çalışıyorum.
Kemer Country kapılarını açıyor
Kolejimizin Beşiktaş Kampüsü’ndeki etkinliklere yenilerini ekliyoruz. Bu yıl, çevredeki spor tesislerinin yanı sıra, Kemer Country de kapılarını bize açıyor. Türkiye’nin en büyük golf sahalarından birinin yer aldığı Kemer Country’de öğrenciler, doğayla iç içe bir ortamda golf’ten at binmeye pek çok etkinliğe katılma fırsatı yakalayacaklar. Ata Koleji bu akademik yılda medya, sanat, spor ve iş dünyasından ünlü isimleri ağırlamayı planlıyor. Öğrenciler ünlü isimlerle bir araya gelerek, onların tecrübelerinden yararlanma olanağı yakalayacaklar. Bu yıl, bizim için etkinlikler yılı olacak.
Devlet teşviki var
Ata Koleji devlet teşviki alan kurumlar arasında. Öğrencilerimiz de eğer gerekli şartları taşıyorsa devlet teşvikinden yararlanabiliyorlar. Bunun yanı sıra devlet bursu, kardeş indirimi, kademeli oranlarda burslarımız ve erken kayıt indirimi gibi olanaklar sunuyoruz. Yılda toplam 325 bin TL burs veriyoruz.
Fiyat avantajı sunuyor
Okulumuzun öğrenim ücretleri, eğitim kalitesine göre çok uygun. Ödeme planını velilerimiz kendileri yapıyorlar. Öğrenim ücretlerimiz KDV dahil şöyle:
Anasınıfı:
(4-5 Yaş grubu): 9.654 TL.
İlkokul: 12.893 TL.
Ortaokul: 5. sınıf 12.893 TL, 6 ve 7. sınıf 14.081 TL,
8. sınıf 14.340 TL.
Lise: 9. sınıf 15.447 TL, 10, 11 ve 12. sınıf 14.772 TL.
Yemek ve beslenme: 3.564 TL.
Ünlü mezunları
Ata Koleji bugüne kadar iş dünyasından siyasete, spordan sanata Türkiye’de önemli başarılara imza atan pek çok ünlü ismi yetiştirdi. Devlet Bahçeli, Yıldırım Demirören, Meltem Cumbul, Demet Tuncer, Yasemin Kozanoğlu bunlardan bazıları.

Haberin Devamı